A pesti Duna-part újabb szakasza újul meg, a Havas utca és Bálna között egy zöldfelületekkel tagolt, jóval rendezettebb és barátságosabb összefüggő rakparti sétányt jön létre – közölte Fürjes Balázs Budapestért és a fővárosi agglomerációk fejlesztéséért felelős államtitkár ma a Facebook-oldalán. Azt is kiemelte, hogy a Közraktár utca forgalomcsillapításával nyugodtabb környezetben élhetnek majd a belső-ferencvárosiak.

Csillapítják a Közraktár utca forgalmát (Forrás: Fürjes Balázs/Facebook)

Fürjes Balázs kifejtette, hogy a Duna Arénától a Margit hídig 2017-ben gyalogossétányt alakítottak ki. A Kossuth térig tartó szakaszt a Fővárossal közösen nemrég fejezték be. Javában tart a Fővám térig történő rész áttervezése.

Most az utolsó ütem veszi kezdetét, aminek része a Salkaházi rakpart és a Közraktár utca megújítása. A munkák során csillapítják a rakpart forgalmát, új gyalogosfelületeket alakítanak ki. A Havas utca és a Közraktár utca között az egész Duna-parti szakasz könnyen és biztonságosan besétálható lesz. Jobb gyalogoskapcsolatokat terveznek, hogy a környéken élők egyszerűbben lejuthassanak a Duna-partra. Bővítik a zöldfelületet, és új, kényelmes utcabútorokat helyeznek el. Ezen túlmenően biciklisáv is lesz, valamint csökkentik a Közraktár utca forgalmát is.

A Salkaházi Sára rakpart és a Közraktár utca megújításával legalább 1,2 kilométeres útszakasz újul meg (Forrás: Fürjes Balázs/Facebook)

Az előkészítést a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ végzi. A részletek kidolgozásában szorosan együttműködnek majd a fővárossal és a Ferencvárosi Önkormányzattal.

A Közraktár utcában kerékpársávot alakítanak ki (Forrás: Fürjes Balázs/Facebook)

Mint Fürjes jelezte, a korábbi 2x2 sáv helyett 2x1 sávra szűkül az autóút. Amellett, hogy kisebb lesz a zaj, és tisztább a levegő, a Bálna előtti sétányról és Nehru-partról ide helyezik át a biciklisávot. Így többé nem keverednek majd a piknikezőkkel és a Bálna teraszán ücsörgőkkel – vagyis megszűnnek a balesetveszélyes helyzetek.

Fürjes úgy véli, a Duna-partok Budapest legértékesebb területei, a rakpartok döngő forgalma ma a legtöbb helyen mégis elszigeteli a folyót a várostól. „Ha mindez megvalósul: újabb helyen vehetik birtokba a budapestiek a Duna-partot, a Közraktár utca forgalomcsillapításával pedig csökken a Belső-Ferencvároson átzúduló autómennyiség: kisebb lesz a zaj és tisztább a levegő, egy élhetőbb és barátságosabb lakókörnyezet jön létre” – summázza posztjában az államtitkár.

Forrás: Fürjes Balázs/Facebook

Nyitókép: Megújul a Salkaházi Sára rakpart és a Közraktár utca (Forrás: Fürjes Balázs/Facebook)