Lezárult a közbeszerzési eljárás, így kezdődhet a Magyar Testgyakorlók Köre (MTK) számára épített Sándor Károly Labdarúgó Akadémia új utánpótlás-nevelési központjának kialakítása a VIII. kerületi Orczi térnél, a Kőbányai út – Fiumei út és a Salgótarjáni út között elhelyezkedő vasúti közlekedési területen.

A Józsefvárosi pályaudvar (Forrás: bfk.hu)

Az állami tulajdonban lévő rozsdaterületen régóta terveznek egy sport- és rekreációs célú beruházást. A 150/2019 (VI.15) kormányrendelet végül a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásként döntött a központ kialakításáról.

A Józsefvárosi pályaudvar 1867-ben épült, eredeti neve Losonci pályaudvar volt, ugyanis az első vasútvonala Hatvan-Salgótarján-Losonc felé futott ki az állomásról. A Keleti pályaudvar 1884-es megépüléséig ez volt Pest a főpályudvara. Az állomás a MÁV egyik teherszállítási központja volt. A pályaudvaron a vasúti személyforgalom 2005 decemberében szűnt meg, a döntést a MÁV azzal indokolta, hogy a pályaudvar mind műszakilag, mind infrastruktúrájában elavult.

Az MTK utánpótlás-nevelési központja és környezete (Forrás: bfk.hu) 

A projekt keretében hat nagyméretű labdarúgópálya épül, közte egy az MLSZ hatályos Infrastruktúra Szabályzata szerint NB III-as minősítésű, fedett lelátós, „F” alkategóriás pálya, három élőfüves „G” alkategóriás pálya és két műfüves „H” alkategóriás pálya. Ezen kívül egy palánkos kisméretű műfüves pályát is kialakítanak.

A közlemény szerint a főépületben öltözők, vizesblokkok, masszőr- és doppingellenőrző-helyiség, szertár, konyha és étkező, gépészeti és üzemeltetési helyiségek, irodák, tárgyaló, sajtószoba, videóelemző- és szerverhelyiség is lesznek. Ezen kívül korszerű konditerem, raktár, a kiemelt utánpótlás csapat helyiségei (öltöző, pihenő, iroda) és gépészeti helyiségek is itt kapnak helyet.

A Józsefvárosi pályaudvar 1890 körül (Fotó: Klösz György/Budapest Főváros Levéltára)

A beruházás keretében kiépül a teljes terület közvilágítása, és növényeket is telepítenek a szabadtéri fejlesztések részeként. 

A nyertes ajánlattevő a FEJÉR-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt., amely nettó 6.899.919.800 forintért végzi a beruházást. A sportközpont építése várhatóan 2022. november 30-ra befejeződik.

A Kőbányai út – Fiumei út és a Salgótarjáni út között elhelyezkedő sportközpont várhatóan 2022 végén készül el (Forrás: mtk.hu)

Forrás: MTK, jozsefvaros.hu

 

Nyitókép: A Józsefvárosi pályaudvar helyén épül meg az MTK új sportközpontja (Fotó: mtk.hu)