A Duna fontos természeti és városalkotó motívum, és komoly turisztikai jelentősége is van, még sincs kellő élet a partján – jelezte Fürjes Balázs, Budapestért és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár hétfői Facebook-posztjában, melyben egy új, kelenföldi Duna-parti sétány kialakítását jelentette be. 

„A cél, hogy a budapestiek újra birtokba vegyék a Duna-partot, és az a város bármelyik pontján könnyen és biztonságosan megközelíthető legyen” – emelte ki a fejlesztés kapcsán. 

A Kelenföldi erőmű mögött, az Öböl utca vonalában egy valódi zöld pihenősáv jön létre (forrás: Fürjes Balázs/Facebook)

Az államtitkár rámutatott, hogy a Kopaszi-gát vonalától délre található vízpart ma még elhanyagolt, gazos és rendezetlen. Ráadásul a környező, volt ipari, barnamezős területek miatt szinte alig lehet megközelíteni. Ezen a kormány változtatni kíván.

A Hengermalom úttól egészen a XI. kerület határáig, a Hosszúréti-patakig egy közvilágítással felszerelt, sokfunkciós sétányt, egy 20-30 méter széles zöld parkot álmodtak meg: futópályával, színvonalas utcabútorokkal, több és jobb minőségű zöld felülettel, akár kutyafuttatóval, tűzrakóhellyel és számos sportolási lehetőséggel.

A tervezett Duna-parti sétány (forrás: Fürjes Balázs/Facebook)

A tervezett sétány meghosszabbítása lesz a Kopaszi-gáttal szemben az Öböl utca vonalában létrejött, fákkal, gyalogossétánnyal és futópályával felszerelt zöld pihenősávnak.

A Galvani utca vonalában épülő új Duna-hídhoz is szervesen kapcsolódik majd. A budai hídfőnél a 20-30 méteres zöld sáv kiszélesedik, és egy fás, zöld liget jön létre.

Az egész vízpart újjászületik a tervek szerint (forrás: Fürjes Balázs/Facebook)

A kelenföldi Duna-parti sétányon kiépülő bicikliút az EuroVelo 6 több fontos európai, nagy folyót érintő Európai Kerékpárút Hálózat része is lesz egyben, és megteremti a korábban hiányzó kerékpáros kapcsolatokat. Az épülő Galvani híd kerékpárútrendszeréhez is kapcsolódik majd, így Újbuda mellett a pesti kerületek: Ferencváros és Csepel is könnyen elérhetőek lesznek biciklivel – emelte ki.

A Kelenföldi Duna-partot bringaút is átszeli majd (forrás: Fürjes Balázs/Facebook)

A Dombóvári útnál pedig belecsatlakozik a Déli körvasút fejlesztésével és a budai fonódó villamos déli meghosszabbításával épülő bicikliútba. Innen a Rákóczi hídon Pestre, a rakparton tovább északra vagy a dél-budai zöldfolyosó mentén nyugatra tekerhetünk tovább.

Az államtitkár jelezte, hogy az előkészítést Vitézy Dávid, a BFK igazgatójának vezetésével a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ csapata végzi. A tervezésbe a főváros közlekedési cégét, a BKK-t és az újbudaiakat is bevonják majd: a jövőben szakmai fórumot és workshopot is hirdetnek.

Forrás: Fürjes Balázs/Facebook

Nyitókép: Biciklis és gyalogos sétány épülhet ki Kelenföldön (forrás: Fürjes Balázs/Facebook)