A VI. kerület Andrássy út 22. szám alatti játszóhely közel öt évadon át tartó teljes felújítása után elérkezik a nemzetközi szinten is várva várt pillanat: 2022. március 12-től a régi fényében tündöklő, de a legkorszerűbb technikával felszerelt Operaházban régen látott és nélkülözni kényszerült produkciók mellett az elmúlt évek sikeres előadásai is elfoglalják méltó helyüket az Ybl-palota repertoárján – írja közleményében az Operaház.

Az 1884-ben elkészült neoreneszánsz palota teljes körű felújítása 2017-ben kezdődött Zoboki Gábor építész irányításával. Az állami beruházás része volt a homlokzat helyreállítása, a színpadtechnika korszerűsítése, az akusztika és a nézők kényelmi szintjének javítása, a zenekari árok átalakítása, a műemléki díszítések restaurálása, továbbá az Operaház közműhálózatának cseréje, gyengeáramú rendszereinek telepítése, az épületen belül szükséges funkcióváltások lebonyolítása, valamint az üzemház és a műhelyek felújítása.

Az Operaház Andrássy úti főhomlokzata (Fotó: opera.hu)​​

A beruházás legfontosabb eleme a színpadgépezet cseréje volt. Az 1984-ben beépített rendszer ugyanis már nem tett eleget a kor elvárásainak, vagyis a gyorsabb mozgathatóságnak, az alacsony zajszintnek, a variabilitásnak és a pontos illeszthetőségnek. Ugyancsak nagyon lényeges elem a zenekari árok átalakítása és mozgathatóvá tétele, ami a nézőtéri akusztika javítását szolgálja.

A nézőtér is teljes rekonstrukción esett át (Fotó: Facebook/Operaház)

Az Operaház ünnepi hangversennyel indítja hivatalos működését Plácido Domingo, Medveczky Ádám, Kesselyák Gergely és Kocsár Balázs főigazgató vezényletével 2022. március 12-én. Másnap, március 13-án a Hunyadi László ősváltozatából készülő produkcióval rendezői debütálásában Ókovács Szilveszter az újranyitott Operaház művészi és technikai lehetőségeit mutatja be.

2017-ben kezdődött az Operaház épületének felújítása (Fotó: opera.hu)

Március 14-én a Magyar Nemzeti Balett is visszatér a dalszínházba Sir Kenneth MacMillan pazar kiállítású Mayerling című darabjában. Az évad további részében a Wagner-rajongók naptára is két új bemutatóval gazdagodik: Almási-Tóth András színre viszi a Parsifalt, és Az istenek alkonyával végre M. Tóth Géza 2015-ben útjára indított Rıng-produkciójára is felkerül a pont.

A repertoárprodukciók: Az árnyék nélküli asszony, Mefistofele, a Simon Boccanegra, a Porgy és Bess, a Don Carlos, a Figaro lakodalma, az Andrea Chénier, A Nyugat lánya, Az álarcosbál, A varázsfuvola mellett 2022 márciusa és júniusa között a Rómeó és Júlia, valamint az Anyegin című balettprodukciók láthatók az Operaház színpadán.

2022 márciusától a vezetett épületlátogató túrák is újra elérhetők lesznek.

Forrás: opera.hu

Nyitókép: Március 12-én nyit az Ybl Miklós tervezte, immár megújult Andrássy úti épület (Fotó: opera.hu)