Kiírták a pályázatot a Közbeszerzési Értesítő szerint az Állatorvosi Egyetem VII. kerületi, Rottenbiller utcai műemléki épületegyüttesének felújítására. A nyertes kivitelező feladata lesz a ház energetikai és műemlékvédelmi előírásoknak megfelelő felújítása.

A Rottenbiller és a Bethlen utca között elhelyezkedő neoreneszánsz épületegyüttesben 1881-ben kezdte meg működését a Magyar Királyi Állatorvosi Akadémia.  A Steindl Imre által tervezett épületeket Zsolnay majolikák és Róth Miksa által készített ólomüvegek díszítik, és a kor vöröstégla stílusát őrzik, ami jellemző volt a XIX. századi iskolaépítészetre. A régi központi épületben (amely jelenleg a Központi Könyvtárnak ad helyet) eredetileg a nagytermet és a rektor magánlakosztályát helyezték el, körülötte volt az anatómiai és kórbonctani, valamint az élettani és kémiai blokk. 

 

Az egyetem 1931-ben (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Az Állatorvosi Egyetemet 1976-ban új épületekkel bővítették, egy új komplexumot emeltek a terület északkeleti részén. Ennek ellenére ma már nem tudja a központ valamennyi tanszékét befogadni, ráadásul a műemléki épületegyüttes erősen felújításra szorul. Ezért a kormány 2018-ban az intézmény fejlesztéséről döntött. Ennek részeként a történelmi épületeket felújítják, az utólagos toldalékokat elbontják, és új épületeket is emelnek az Állatorvosi Egyetem campusán. A munkálatok során a meglévő kőlépcsőket felújítják, javítják, szükség szerint pótolják a kitört részeket. Az épület összes lépcsőjéhez korlát épül. 

Felújítják vagy cserélik a meglévő fa tokszerkezetű nyílászárókat a hő- és hangszigetelési előírásoknak megfelelő nyílászárókra. A különböző korszakokban beépített nyílászárók kissé eltérő szerkezetűek, de az ablakok jellemzően kapcsolt gerébtokosak, az ajtók gerébtokosak. A külső szárnyak felújíthatók, illetve a kor hangulatát megidéző módon kell majd javítania a nyertes pályázónak.  A XX. században beépített, nem értékes elemeket a kor hangulatát megidéző hőszigetelő ablakokra cserélik.

A tervek szerint megtartják a meglévő magastetők szerkezetét, miközben a tető héjazatának, bádogozásának, vízelvezetésének, szigetelésének cseréjét tervezik. A lépcsőházban és a lépcsőházból nyíló közlekedőkben az egyetem több épületénél is használt, tardosi mészkövet fektetnek le, a többi közlekedőben, vizesblokkokban greslap, az irodákban, előadókban PVC- vagy parkettaburkolat lesz. 
 

Az Állatorvosi Egyetem műmléki épületegyüttese (Fotó: erzsebetvaros.hu)

A közös használatú terekben kazettás gipszkarton álmennyezet készül, a kisebb helyiségekben glettelt, festett mennyezet lesz. Mindemellett az épület gépészeti, villamossági rendszere is megújul. Tűzjelző rendszert, riasztót építenek be, kártyás beléptetőrendszer kerül minden helyiségbe. Az előadókban akusztikai álmennyezetet építenek be. A Dob utcai szomszédos telekhatár mentén épített ideiglenes építményeket elbontják a beruházás során.

A munkálatoknak a tervek szerint 2025. március 17-re kell elkészülniük. 

Forrás: Közbeszerzési Értesítő

Nyitókép: Megújul a neoreneszánsz műemléki épület (Fotó: univet.hu)