Hamarosan elkezdődhet a Magyar Nemzeti Levéltár óbudai épületének megújulása

A cikk angol nyelvű változata: The renovation of the building of the Hungarian National Archives in Óbuda may begin soon

2022. március 14. 14:00

Nemsokára megkezdhetik a Levéltár Lángliliom utcai raktárának és kutatótermének fejlesztését. A beruházás keretében nemcsak felújítják, hanem bővíteni is fogják az épületet, a technikai szempontból a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt föld feletti raktárakban megfelelő módon lehet majd őrizni az iratanyagot, illetve lehetőség nyílik azok kutatására is.

Nemrég jelent meg az a kormányrendelet, amelyben felkérik a pénzügyminisztert, hogy biztosítsa a kellő összeget (880 139 850 forintot) a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Lángliliom utca 4. szám alatt álló épületének komplex fejlesztésére.

Nemcsak felújítják a már meglévő épületet, hanem ki is bővítik azt (forrás: mnl.gov.hu)

A nemrég engedélyeztetett tervek szerint korszerűsítik a már meglévő, az 1990-es években Tolnay Lajos által tervezett épületet, illetve egy épületegyüttessé bővítik is azt. A beruházás keretében a technikai szempontból a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt föld feletti raktárakban megfelelő módon lehet majd őrizni az iratanyagot, illetve lehetőség nyílik azok kutatására is.

Természetesen gondoltak a Levéltár dolgozóira is, akik számára modern, az igényekhez igazodó irodai környezetet fognak majd kialakítani – derült ki a Magyar Nemzeti Levéltár honlapjára korábban feltöltött hírből, amelyben látványterveket is közöltek.

A beruházással egy korszerű raktározási és kutatási központ jöhet létre a Magyar Nemzeti Levéltár számára (forrás: mnl.gov.hu)

A beruházás része a Magyar Nemzeti Levéltár komplex fejlesztésének, amelyről még 2020-ban született döntés. Az óbudai épület korszerűsítése és kibővítése mellett a budai Várban, a Bécsi kapu téren álló Országos Levéltár épületét is felújítják, illetve kibővítik Pecz Samu eredeti tervei alapján. Erről korábban mi is beszámoltunk. A tervek alapján a beruházásokat követően a budai Várban álló épületben fogják őrizni az 1867 előtti iratokat, míg az óbudaiban az 1867 utániakat fogják tárolni.

Nyitókép: A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának Lángliliom utcai épülete látványterven (fotó: mnl.gov.hu)

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Ennek az épületnek a kortárs épületrésze is beleillik a SIVÁRIZMUS stílusba, aminek a jellemzője, hogy hiányzik róla minden, ami emberközelivé teszi az épületeket, - a növényi és alakos díszítés, faragott, vagy kovácsolt díszek, mozaikok, maratott üvegek, festmények, stb. Hiányoznak a nagy felületeket kisebb egységekre felosztó, díszítésekkel hangsúlyozott lélekvidámító emberközeli épületrészek.
Ez is olyan, mintha egy hatalmas automata gépen készült volna gépek számára.
Sajnos a környezetidegen, emberidegen „kakukkfióka” épületek egyre-másra szaporodnak, amiknek a látványa a teljesség helyett csak a hiányérzetet sugározza.
Ami a legszörnyűbb, hogy az építészek arra büszkék, ami emberidegen, gépies és leginkább katonai betonbunkerhez hasonló.
Természetesen ezek az építészek egymást jutalmazzák szellemi fogyatékosságuk teljesítményéért.

Rossz rágondolni, hogy a kortárs építészek színvonalára lesilányítva milyen sivár lenne az Országház, az Opera, a Bazilika, vagy Budapest számtalan csodálatos köz- és lakóépülete.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó