Felavatták a Törőcsik Mari parkot Újbudán

A cikk angol nyelvű változata: The Törőcsik Mari Park in Újbuda was inaugurated

2022. április 24. 10:30

Csütörtökön felavatták a Törőcsik Mari parkot a XI. kerületben. A Feneketlen-tónál lévő, eddig névtelen parkos terület viseli mostantól a színészlegenda nevét.

Idén februárban számoltunk be róla, hogy az újbudai Feneketlen-tó melletti parkos terület viselheti a tavaly elhunyt Törőcsik Mari nevét. Még 2021 végén döntött Újbuda önkormányzata arról, hogy egy közterület elnevezésével tisztelegnének a színészlegenda előtt. Több helyszín is felmerült, így végül a helyi lasosság bevonásával szavazásra bocsátották a kérdést. A válaszadók több mint fele végül a Feneketlen-tó körüli parkot támogatta. Csütörtökön megtartották a hivatalos névadót, így a területet immár Törőcsik Mari parknak hívják.

Törőcsik Mari 2016-tól volt a kerület díszpolgára (Fotó: youtube.com)

Törőcsik Mari, aki a Nemzeti Színésze és a Nemzet Művésze címekkel kitüntetett, háromszoros Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, illetve Balázs Béla-díjas színésznő sokáig élt Újbudán, a Vincellér utcában, ahogyan arról korábban már mi is írtunk. A színésznő a nyilatkozatai alapján nagyon szerette a környéket, így a Feneketlen-tó környezetét is.

A névadó ünnepség zárásaként egy tulipánfát ültettek el a színésznő tiszteletére.

Nyitókép: A Feneketlen-tó körüli park, ami mostantól Törőcsik Mari park (Fotó: Újbuda Facebook-oldala)

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Talalobb lett volna Szeles Monikarol elnevezni, hiszen az egykori park kozel felet ma mar teniszpalyak fedik...
A szocializmusban valamiert jo otletnek tartottak, hogy a varosi kozparkok, Nepliget, Varosmajor, Taban, stb. zoldtfeluleteinek egy jelentos reszet elveszik a lakossagtol es leszorjak voros salakkal, hogy a proccosoknak legyen hol ugralni. A mindent ellepo tenisz-sivatagok aztan jol jottek a rendszervaltas utan amikor megjelentek a nyugati multik egyebkent is zold, kertvarosias negyedekben lako jol fizetett kulfoldi dolgozoi es vezetoi akik otthonrol hoztak magukkal az elitsport iranti szenvedelyuket mikozben a magyar pornep egyre jobban kiszorult a maradek parkok lepusztult igenytelen szigeteibol. Valakinek bizonyara nagyon jo uzlet mindez, de nem hiszem, hogy az osszlakossag karara kellene a felso tizezer igenyeit kielegiteni.


Jogosnak tűnhet, hogy a teniszpályák nagy területet hasítanak ki a városi parkokból. Itt azonban fordított sorrendben történt kialakításuk. 1908-ban létesült a Kelenföldi Labdázó Társaság tenisztelepe, amely később Budai Lawn-Tennis és Korcsolya Egylet néven szolgálta sportolni vágyókat. Parkról akkor még szó sem volt. A felhagyott bányagödör, az egykori téglagyár helyén szemétlerakó működött.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó