Már állnak az első új kandeláberek a megújuló Blaha Lujza téren – derül ki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) honlapján megjelent hírből. A téren egyelőre 7 új lámpaoszlopot állítottak fel, amelyeket a tervek szerint további 17 fog követni, amelyeket majd a tér belsejében terveznek felállítani. Mint írják, az új kandelábereket kifejezetten a Blaha Lujza térre gyártották: az energiatakarékos fényforrásokkal ellátott lámpatesteket úgy szerelték fel az oszlopokra, hogy azok ne a fák lombjait, hanem a teret világítsák majd meg. Továbbá kicserélték újakra a tér széleinél, a szegélyek mentén lévő magasa lámpaoszlopokat is, így az út megvilágítása is korszerűsödött.

Összesen 24 új kandeláber lesz majd a megújult Blaha Lujza téren, amelyből 7 már áll (Fotó: Budapesti Közlekedési Központ)

A BKK híréből az is megtudható, ezzel párhuzamosan a végéhez közelít a téren kialakított nagy növénykazetták fehéres-szürkés látszóbeton-borításának a kialakítása, továbbá a növénykazetták körül a bordó árnyalatú kiskockakövek lerakása is, ami május végére fejeződhet be. Ezek mellett folytatódIk a faültetés előkészítése is, amelyről korábban mi is beszámoltunk. Elkezdték a fák kereteinek kialakítását, amelyekbe az ősszel 28 fát terveznek elültetni. Mint írják, a fákat úgynevezett Stockholm-rendszerrel ültetik el, amelynek lényege, hogy a korábban kialakított mesterséges váztalajba az új fákat faveremráccsal körülvéve ültetik el, a földlabda körüli területet pedig termőtalajjal töltik fel, aminek eredményeképp a fák gyorsabban tudnak nőni.

Forrás: bkk.hu

Nyitókép: Már áll 7 új kandeláber a megújuló Blaha Lujza téren (Fotó: bkk.hu)