Nemsokára elkezdődhet a Műcsarnok felújítása

A cikk angol nyelvű változata: Renovation of the Art Gallery may begin soon

2022. május 30. 11:30

Hamarosan megújul a Hősök tere egyik éke, a Schickedanz Albert tervezte Műcsarnok. A millenniumi kiállításra, 1896-ra elkészült épület felújításának első ütemeként a homlokzatot restaurálják, amelyre nemrég kapták meg az örökségvédelmi engedélyt.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, tavaly augusztusban kezdte előkészíteni a Magyar Művészeti Akadémia a Hősök terén álló Műcsarnok felújítását. Rövidesen el is kezdődhetnek a munkálatok, amelynek első ütemében a homlokzatot restaurálják. Ennek részeként mások mellett a kőoszlopok, a pilaszterek, a lépcsők, a támfal, a padló és a timpanon restaurálása valósul meg. Ezekre a munkálatokra május 25-én adta meg az örökségvédelmi engedélyt a fővárosi kormányhivatal.

Az engedély értelmében a lábazat felső síkjától a zárópárkány felső síkjáig terjed ki a restaurálás (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Műcsarnok terveit Schickedanz Albert készítette el az Országos Képzőművészeti Társulat felkérésére. Az építése 1894 októbere után vette kezdetét és az elkészült, 2300 négyzetméter alapterületű épületet a millenniumi ünnepségek keretében 1896. május 4-én adták át Ferenc József király jelenlétében.

Forrás: etdr.gov.hu

Nyitókép: Hamarosan elkezdődik a Műcsarnok homlokzatának felújítása (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Sokkal lepusztultabb épületeket kéne restaurálni. A Műcsarnok nem tartozik közéjük.

Válaszok:
Maxell | 2022. június 10. 15:07

Milyen jo. Nem reg ujitottak fel. Nagyon hitvany munkat vegezhettek ha mar megint renovalni kell.


Igazad van, én nemrég megnéztem a Műcsarnok aktuális kiállításait, és nekem nem úgy tűnt, hogy teljes felújításra szorulna az épület, legalábbis a belseje nem, de a külseje az eléggé piszkosnak tűnik, tehát egy alapos tisztítás ráférne a külső részre ....Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó