Szabadtéri fotókiállítás nyílt a Nemzeti Múzeum kertjében

A cikk angol nyelvű változata: An open-air photo exhibition opened in the garden of the National Museum

2022. október 23. 13:00

Remény és dráma – Magyarország '56 címmel szabadtéri fotókiállítás nyílt a Múzeumkertben. A november 27-ig látogatható tárlat az 1956-os forradalom hőseiről és a lengyel nép szolidaritásáról emlékezik meg. A fekete-fehér képeken a budapesti utcákon lezajlott események elevenednek meg. A fotók eredetijeit egy ismeretlen lengyel ember készítette.

Minden nép életében fontosak azok az ünnepek és alkalmak, amikor közösen emlékezhetünk sorsfordító eseményekre, hősies cselekedetekre, mert ezekben nagy nemzetmegtartó erő rejlik. Október 22-én a Magyar Nemzet Múzeum, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Lengyel Intézet közösen emlékezett meg szabadtéri fotókiállítással az 1956 szabadságharcról és hőseiről, és szomszédos barátországunk, Lengyelország szolidaritásának tetteiről – olvasható Magyar Nemzeti Múzeum lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményében.

Érdeklődők a Remény és dráma. Magyarország '56 című szabadtéri fotókiállítás megnyitóján a Múzeumkertben 2022. október 22-én (Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum)

A program keretében a Magyar Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága hosszú távú megállapodást írt alá szakmai és tudományos együttműködésről, a közös munka fontos – egyben szimbolikus – nyitánya a „Remény és dráma – Magyarország '56” című szabadtéri fotókiállítás. Lehetőség a közelmúlt jobb megismerésére, a lengyel és magyar emberek barátságának, a két nép közötti közösségvállalásnak, szolidaritásnak a bemutatására. Arra, hogy ismét elmeséljünk egy közös történetet, arcot adva a történelemnek.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a kiállítás lengyel vonatkozásáról szólva kiemelte: a magyar történelem nagyon sok szállal kötődik a lengyel történelemhez. Mint mondta, büszkék arra, hogy az eddig lappangó, kevesek által ismert, a magyar forradalom és szabadságharc eseményeit dokumentáló fotósorozat a Nemzeti Múzeumba kerül, abba az intézménybe, ahol Magyarország legnagyobb fotógyűjteményét és Európa egyik legértékesebb történeti fotógyűjteményét őrzik. Hangsúlyozta továbbá, a Bizottsággal kötött együttműködés célja, hogy a jövőben konferenciákon, kiállításokon, tudományos publikációkon keresztül tárják fel mindazt, ami a magyar nemzettel 1945 és 1990 között történt.

A fekete-fehér képeken a budapesti utcákon lezajlott események elevenednek meg. A kiállításon bemutatott fotók eredetijeit egy ismeretlen lengyel ember készítette (Fotó: Nemzeti Emlékezet Bizottsága)

Dr. Latorcai Csaba parlamenti államtitkár, területfejlesztési miniszterhelyettes a kiállításmegnyitó beszédében hangsúlyozta: A lengyel diákoknak igazuk volt: tiszteletet és dicsőséget érdemeltek a magyarok. Tiszteletet érdemeltek 1956-ban, amikor a szovjet túlerővel szembeszálltak. Tiszteletet érdemeltek 1989-ben, amikor lebontották a vasfüggönyt, és kaput nyitottak a keletnémeteknek. Tiszteletet érdemeltek 2015-ben, amikor Nyugat-Európa államait védtük az illegális bevándorlástól. És tiszteletet érdemlünk ma is – a zsarolások és a verbális támadások helyett.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke, Földváryné Kiss Réka beszédében arra emlékeztetett: „A lengyelek és a magyarok sorsa sokszor egybefonódott a történelem során, különösen igaz ez az utóbbi két évszázadra. Az 1956-os esztendő kiemelkedik ezeknek a történelmi pillanatoknak a sorából, 1956 mindkét nemzet, sőt az egész szovjet blokk népeinek szabadságszimbóluma.

Sebastian Kęciek, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete és Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnöke az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából rendezett fotókiállítás megnyitóján (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A szabadtéri fotókiállításon a budapesti utcákon lezajlott események elevenednek meg, a fegyveres összecsapások nyomait idézik a nagy méretű fekete-fehér képek. A kiállításon bemutatott fényképek eredetijeit egy ismeretlen lengyel ember készítette, aki 1956 októberében valamilyen okból Budapesten tartózkodott. Nem volt hivatásos fotóriporter, amatőrként, érdeklődőként, egy külföldi szemével, de a felkelt magyarok pártján állva örökítette meg a történelmet.

A Leśniak családhoz megőrzésre kerültek a képek, majd több évtizedes rejtegetés után 2021-ben Mirosław Leśniak felajánlotta a szczecini nemzeti múzeumnak a képek bemutatását, majd úgy döntött, hogy a felvételeket visszajuttatja Magyarországra és a Nemzeti Emlékezet Bizottságának ajándékozza.

A Bizottság a képek sorsáról úgy döntött, hogy a legméltóbb helyen, a Magyar Nemzeti Múzeum történeti fényképtárában helyezi el azokat, az ünnepi eseményen Földváryné Kiss Réka, a Bizottság elnöke Leśniak úr jelenlétében adta át az eredeti képeket a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának, L. Simon Lászlónak.

A kiállítás 2022. november 27-ig várja a látogatókat a Múzeumkertben.

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

Nyitókép: „Remény és dráma. Magyarország '56” című szabadtéri fotókiállítás helyszíne a Múzeumkert (Fotó: MTI/Mónus Márton)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó