Új taggal bővült a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) családja. Május 20-án megnyitotta kapuit a Campona Victrix – Győzedelmes Campona régészeti park – olvasható MNM Facebook-oldalán.

A Campona Nagytétény római kori katonai tábora és települése volt. A tábor a IV. században egy birodalmi jelentőségű történeti esemény színtere volt, amelyet a római történeti hagyomány is megőrzött: itt aratott győzelmet I. (Nagy) Constantinus császár a szarmaták felett, ezért az erőd megkapta a Victrix, azaz Győzedelmes melléknevet – derül ki a bejegyzésből.

Május 20-án nyitották meg a Campona Victrix kiállítóhelyet (Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum)

Beszámolnak arról is, hogy a sokáig csak régészeti ásatásokból ismert római katonai tábor a felfedezése után 90 évig aludta álmát, területét benőtte a természet, és csak szakemberek és a Nagytétény helytörténete iránt érdeklődők tudták, milyen csodát rejt itt a föld. A közelmúltban nyílt meg annak a lehetősége, hogy ezt a látványos romokkal és izgalmas történettel rendelkező római kori erődöt a nagyközönség is megismerhesse. 

A Magyar Nemzeti Múzeum egy régészeti kiállítóhely és látogatóközpont létrehozásával célul tűzte ki ennek a sokáig elhanyagolt műemléknek a turisztikai hasznosítását.

A lapidárium (kőtár) (Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum)

A régészeti park épített és kertészeti eszközökkel, látványos virtuális rekonstrukciókkal mutatja be Campona római táborának erődfallal, tornyokkal és kapukkal határolt területét, egykori épületeit és főútjait. Camponában egy lovas íjász segédcsapat állomásozott, ezért a látogatóközpont kiállítása a római hadsereg lovasságának, a lovas táboroknak, valamint a lovak ókori kultúrtörténetének népszerűsítésére épül. 

Kiállítás a látogatóközpontban (Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum)

A látogatóközponthoz egy kisebb játszótér kapcsolódik, amelynek élményelemeit a római erődök építészete és a lovak inspirálták. 
A Campona Victrix – Győzedelmes Campona régészeti kiállítóhely autóval, vonattal és tömegközlekedéssel is könnyen elérhető. 

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum Facebook-oldala

Nyitókép: Megnyílt a Magyar Nemzeti Múzeum új kiállítóhelye, a Campona Victrix (Fotó: Campona Victrix)