Klösz György a németországi Dramstadban született 1844-ben, fiatalon érkezett Budapestre, és a magyarországi városfotózás úttörője lett. Halálának 110. évfordulója alkalmából a Miniszterelnökség támogatásával, a Nemzeti Sírkert felújítási programja keretében közel kétmillió forintból újították fel a síremlékét –  közölte Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI)  főigazgatója a Fiumei úti sírkertben tartott megemlékezésen szeptember 14-én.

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség ÍIntézetének főigazgatója Klösz György sírja előtt a Fiumei úti sírkertben (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)

Az ünnepséget Klösz György halálának 110. és Budapest egyesítésének 150. évfordulója, valamint síremlékének felújítása alkalmából közösen szervezte a Nemzeti Örökség Intézete és Budapest Főváros Levéltára, és egyúttal egy kiállítást megnyitottak a fotográfus Budapestet bemutató képeiből a síremlék melletti szabad területen.

Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltárának főigazgatója elmondta, hogy a kiállításon látható fényképek csak a töredékét jelentik annak a hagyatéknak, amelyet Klösz György hagyott az utókorra. A fiával, Pállal létrehozott vállalatot 1948-ban államosították, ennek köszönhetően került a levéltárba az 1960-as években a cég iratanyaga és 14 fénykép-mintaalbum, amelyekben 2026 darab fénykép található: ezek közül 1100 örökítette meg Budapestet és a főváros eseményeit 1873 és 1913 között. Az albumokat több mint húsz éve digitalizálták.

Klösz György Budapestet bemutató fotóiból a Fiumei úti sírkertben nyílt kiállítás (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)

A levéltár főigazgatója felidézte, hogy Klösz György első pesti évei során főleg portréfotózással foglalkozott, de az 1870-es évek elején megkezdett munkájával örökre beírta magát Budapest történetébe mint az egyesített főváros századfordulós arculatának egyik legfontosabb és talán leghíresebb képi megörökítője. Hozzátette: az 1870-es évektől évtizedeken át következetesen fényképezte az épülő, eltűnő, átalakuló és minden újabb lépéssel világvárossá váló Budapestet. Klöszt képei készítése során a hitelesség és az archiválási szándék vezérelte: legfontosabb célja az akkori városkép hű megörökítése volt.

A megemlékezésen jelen volt Jánossy László, Klösz György ükunokája is, akinek köszönhetően az eddig hiányzó váza díszítőeleme is visszakerült a helyére a síremléken. Beszédében úgy fogalmazott, hogy a Darmstadtban született fényképész szívvel-lélekkel magyarrá vált, és boldog volt, ha magyarul beszéltek vele. Kortársai szerint kolerikus /lobbanékony/ természetű és hihetetlen munkabírású ember volt – mondta Jánossy László.

Emlékeztetett rá, hogy Budapesten Klösz György építette az első vízmeghajtású hidraulikus liftet Kossuth Lajos utcai fotóműterméhez. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Klösz Györgynek két emléktáblája is van Budapesten: az egyik bronz emléktáblát 1986-ban állították, és a Ferenciek tere metróállomás folyosójának falán látható, a másik pedig egykori fotóműterménél, a Kossuth Lajos utca 1. szám alatt található meg.

A Klösz György Budapestről készült fotóit bemutató kiállítás október végéig látogatható a fotográfus eredeti állapotába visszaállított síremléke melletti területen,  a képeket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteménye bocsátotta rendelkezésre.

Forrás: Nemzeti Örökség Intézete

Nyitókép: Klösz György síremléke a Fiumei úti sírkertben​ (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)