A Duna alacsony vízállása miatt ismét láthatóvá váltak a 60 évvel ezelőtt a Duna partján elszórt sírkövek. A Nemzeti Örökség Intézete – mint a Miniszterelnökség kegyeleti kultúrával foglalkozó háttérintézménye – kiemelte a mozdítható síremlékeket, és méltó helyre, a Fiumei úti sírkertbe szállította azokat – olvasható a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) honlapján.

A Dunánál talált sírkövek (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)

Köztudott, hogy Budapest területén a jelenleginél sokkal több temető volt, ezek egy részét a lakosság számának növekedése és a város terjeszkedése miatt felszámolták, területüket beépítették. Ezekből a temetőkből számos síremléket megmentettek , így került több sír a Fiumei úti sírkertbe például a Váci úti temető felszámolásakor. A Németvölgyi temető 1885 és 1912 között volt aktív temető, de csak az 1960-as években számolták fel. Számos sírkövet a hozzátartozók kérésére a Farkasréti temetőbe vagy a mai Fiumei úti sírkertbe szállítottak, de valószínűleg több száz síremlék esett áldozatul a Duna partvédő kőszórásakor. 

A kiemelt sírköveknek külön helyet biztosítanak majd a Fiumei úti sírkertben (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)

„A Nemzeti Örökség Intézete akciójával a kegyeletsértő állapotot szeretnénk megszüntetni, és határozott szándékunk azt is láttatni, hogy a végtisztesség épített emlékeit nem lehet ilyen lelketlenül, az egykori kommunista rendszer embertelen és kulturálatlan módján építkezési anyagnak tekinteni. A mostani alkalommal négy mozdítható sírkövet sikerült kiemelni a folyó partjáról, de feltett szándékunk, hogy alacsony vízállásoknál a munka folyamatos végzésével egyre több, ilyen méltatlanul felhasznált síremléket mentsünk meg, és szállítsuk azokat egy kegyeleti szempontból méltó helyre, a nemzet központi történelmi temetőjébe, a Fiumei úti sírkertbe” – mondta Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója a síremlékek kiemelése kapcsán. A kiemelt sírköveknek külön helyet biztosítanak majd a Fiumei úti sírkertben. 

Forrás: Nemzeti Örökség Intézete

Nyitókép: Kiemeltek a Dunából négy sírkövet, amelyek a Petőfi híd lábánál  feküdtek (Fotó: Nemzeti Örökség Intézete)