A BTM Kiscelli Múzeum 1945 utáni, budapesti késő modern épületeket mutat be azokon a fényképeken, amelyekből október 1-jén nyílt időszaki kiállítás a Városháza parkban. A tárlaton 12 épületet mutatnak be plakátokon, ez a válogatás figyelemfelhívás a tizedik éve zajló dokumentáló munkára, a Virtuális leletmentésre – olvasható az MTI hírében.

A Késő modern épületek Budapesten című tárlat október 20-ig látható (Fotó: Kiscelli Múzeum)

A Kiscelli Múzeum munkatársai 2014 óta dokumentálják az 1945 utáni budapesti késő modern épületeket, majd a fotókat a múzeum honlapján teszik elérhetővé. Ebből a fényképanyagból megjelenik a kiállításon a közelmúltban lebontott Teherelosztó, a VITUKI toronyház, a Kossuth téri MTESZ-székház, a Honvéd Művelődési Ház és a Déli pályaudvar utascsarnoka is.

A múzeum MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a kiállítás célja, hogy minél többen megismerjék ezt a gyűjtést, a Kiscelli Múzeum bővebb fotóanyagát bemutató weboldalán keresztül. Közölték: a Kiscelli Múzeum építészeti leletmentő programjában olyan irodaházak és középületek fotódokumentációját és történetét mutatják be, amelyeket kívülről sokan ismernek Budapesten, de belső tereiket ritkán vagy egyáltalán nem látni.

A Déli pályaudvar utascsarnoka is szerepel a plakáton (Fotó: Kiscelli Múzeum)

Az ötletgazda Branczik Márta művészettörténész, a Kiscelli Múzeum Építészeti Gyűjteményének vezető muzeológusa, a helyszíni fotókat pedig F. Szalatnyay Judit, a Kiscelli Múzeum fényképésze készítette.

A múzeum első dokumentált épületei a Széllkapu projekt keretében a Margit körútról eltűnt egykori minisztériumi épület, valamint ennek szomszédságában az Új szerelőcsarnok és a Melegpörgető épülete, amelyek bontása 2015 februárjában kezdődött meg – emlékeztetnek a közleményben.

A kiállítás célja az, hogy minél többen megismerjék ezt a gyűjtést, és ellátogassanak a bővebb fotóanyagot bemutató weboldalra (Fotó: Kiscelli Múzeum)

A Virtuális leletmentés 2021-ben új állomásához érkezett. A 17. Nemzeközi Építészeti Biennále Othernity – Modern örökségünk újrakondícionálása című magyar kiállítási projekttel együttműködésben 12 újabb épülettel bővült a dokumentációs gyűjtemény. Ezzel egy időben a múzeum térképre vitte az eddig leletmentéseket, így a Google Maps alkalmazásban is elérhetővé váltak.

2023-ban elindult a Virtuális leletmentés angol weboldala és Google Maps térképe, ahova folyamatosan töltik fel az elkészült leletmentések fordításait – áll a közleményben.

A Kiscelli Múzeum időszaki tárlata október 20-ig megtekinthető, hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között. A kiállítás időtartama alatt helyszíni vezetéseket és épületlátogatásokat is szervez a múzeum.

Forrás: MTI

Nyitókép: Plakátkiállítás a Városház parkban (Fotó: Kiscelli Múzeum)