A hirdetőoszlop humoristái

2016. február 3. 20:29

Van-e pestibb a hirdetőoszlopoknál? Van-e pestibb a pesti humornál? És amikor a kettő találkozik? Történelmi reklámhirdetések a Nemzeti Galériában
Káldor László, Kassowitz Félix és Macskássy Gyula reklámgrafikáit mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria a plakátgyűjteményéből válogatva.
 
A három alkotó humorral élte meg és élte túl huszadik század viharosabb évtizedeit. Humoruk köszön vissza az általuk készített reklámplakátokon is, amelyek végigkísérték a sokat látott Budapestet és lakóit a különböző rendszereken és rendszerváltásokon, békés és békétlen időszakokon keresztül. Káldoréknak sikerült a háború előtti kapitalista reklámvilágot átmenteni az ötvenes-hatvanas évek tervgazdasága. Rendszerek jöttek és mentek, de valami megmaradt: a pesti utca humora, amiket ugyanott, a pesti utcákon idézett meg hirdetőoszlopos reklámjain Káldor, Kassowitz és Macskássy.
 
A kiállítás a Magyar Nemzeti Galéria plakátgyűjteményének gyarapítási módjait, elképzeléseit szemléltető és az új szerzeményeit bemutató sorozatát folytatja. 
 
A Magyar Nemzeti Galéria időszaki tárlata a végéhez közeleg: a 2015. november 26-tól látható kiállítás 2016. február 28-ig látogatható még.
 

Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó