Alkotói pályázatot írt ki a Budai Református Egyházközség. A Missziói Bizottság szándékai szerint a kezdeményezéssel a Szilágyi Dezső téri templom felszentelésének 120. évfordulóját ünneplik a hívek. A bizottság számos kategóriában várja a pályaműveket az irodalmi, képzőművészeti alkotásoktól a filmekig. Életkori megkötés nincs, így bárki kipróbálhatja magát, akit inspirál a gyönyörű épület vagy a közösség élete. Az alkotások leadási határideje február 25-e, eredményt március 20-án, virágvasárnap, a templom 120. születésnapján hirdetnek.

A zsűri tagjai között egyetemi oktató, újságíró, szobrászművész, fotós, gyermekirodalmi szakértő és festő is szerepel. Fördős Kata, a Missziói Bizottság vezetője elmondta, nagy örömükre szolgál, hogy már számos pályamű érkezett, többek között festmények és irodalmi alkotások. Hozzátette: református hitoktatók nemrég kirándulást is szerveztek a csoportjaiknak a templomhoz, hogy a gyerekek személyes tapasztalatot szerezzenek az épületről, és ötleteket gyűjthessenek egy esetleges nevezéshez.

A templom története az 1800-as években kezdődött. Pest, Buda és Óbuda egyesítése után a város gyors fejlődése lehetővé tette, hogy a meglévő két református templom mellé további három épülhessen Pesten. A budai hívek ellenben a vári evangélikus templomban gyűltek össze hétről hétre. Idővel a gyülekezet lélekszáma annyira megnövekedett, hogy szükségessé vált egy saját templom építése. Ekkor a hívek gyűjtést rendeztek az építkezés érdekében. Az akkori miniszterelnök, Tisza Kálmán felesége, gróf Degenfeld-Schomburg Ilona számos jótékonysági est és koncert megszervezésével támogatta az ügyet. Egy előadás alkalmával Ferenc József is adományozott a templom számára.

A tervezésre kiírt pályázaton a bírálóbizottság Pecz Samu neogótikus, pentagon alaprajzú épülettervét találta megfelelőnek. Bár az építkezés gyorsan haladt, nem volt zökkenőmentes. Egy anekdota szerint például Sándy György, Pecz Samu jobbkeze távcsövön át nézegette a várost, amikor észrevette, hogy a templom mázas Zsolnay-cserepeit szegelő legény gyanúsan gyorsan halad a munkájával. Megállapította, hogy a munkás a cserepek egy részét csak odailleszti, de a szegelést megtakarítja. Jelezte észrevételét a tervezőnek, ennek eredményeként a cserepeslegényt elbocsátották.

A templomot 1896-ban, virágvasárnapon szentelték fel. Számos háborús kár érte, a szovjet katonák istállónak használták, tetőszerkezete is súlyosan megsérült, de az 1940-es évek végén renoválták.

A pályázók az internetről, Sándy Gyula kiadott műveiből, lexikonokból és még számos forrásból tájékozódhatnak az építők életéről, illetve a templom múltjáról. És természetesen bátran álmodozhatnak az épület és a gyülekezet jövőjéről is.