A kultúrák találkozásáról tanácskoznak szerdán a 13. budapesti Nemzetközi Építészkongresszus résztvevői, köztük olyan nemzetközi hírű alkotók, mint a Magyar Nemzeti Galéria új épületét tervező SANAA japán iroda két Pritzker-díjas vezetője, Szedzsima Kazujo és Nisizava Rjúe.

Köszöntőjében a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke azt mondta, az építészek és a belsőépítészek feladata, hogy mindenkor újra tudják teremteni az anyag életét. Fekete György emlékeztetett arra, hogy az egynapos tanácskozásnak helyet adó Pesti Vigadó a magyar építészet elmúlt 150 évének szimbolikus helyszíne.

Albert Dubler, az Építészek Nemzetközi Szövetsége (UIA) emeritus elnöke azt hangsúlyozta: a világ mára rájött, hogy többé nem lehet pazarolni az erőforrásokat, ezért olyan építészetre van szükség, amely egyszerre foglalkozik a térrel, a környezettel és az emberekkel.

A MÉSZ Nemzetközi Építészkongresszus idei témája: „meeting cultures”, a kultúrák találkozása. Nem véletlen, hogy a Liget Budapest pályázatok több nemzetközi résztvevője is előad, hiszen a politikai és urbanisztikai vitákon túl a diskurzus eddig ki nem bontott része a nemzetközi építész élvonal részvétele a beruházásokban.

Hogyan fog egy-egy világhírű iroda az adott helyszín megismeréséhez, milyen mélységig veszi figyelembe annak kultúráját, kulturális környezetét?

Évszázadokon át dolgoztak hazánkban az európai élvonalhoz tartozó építészek, azonban a századfordulótól a rendszerváltásig különböző okokból ez nem folytatódhatott. Dr. Branczik Márta művészettörténész a hatvanas-hetvenes évek éppen fordított folyamatait mutatja be, amikor magyar tervezővállalatok kaptak lehetőséget elsősorban a harmadik világban tervezésre.

Érdekes színfoltnak ígérkezik az itt élő külföldi származású kollégák gyakorlatát, tapasztalatait bemutató kerekasztal is, ahol Wesselényi-Garay Andor vezetésével Anthony Gall, Dick Sikkes, Oliver Sales osztja meg évtizedes magyarországi tapasztalatait.

A konferencia levezető elnöke Tima Zoltán Ybl-díjas építész. A helyszín a Pesti Vigadó, így természetesen sor kerül ennek bemutatására is a nap végén: Fehérváry Rudolf előadása után fakultatív épületlátogatás zárja a napot.

(MTI; Építészfórum)