Április első hétvégéjén nagyszabású koncertekkel és egész napos kísérőprogramokkal várja látogatóit a megújult Várkert Bazár második születésnapja alkalmából – jelentették be a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón. A kétéves születésnapon rendezett összművészeti fesztivál két napja alatt az Ybl Miklós téren és a Várkert Bazár több helyszínén zajló programok ingyenesek, és garantált kikapcsolódást nyújtanak minden korosztálynak.

A sajtónyilvános eseményen Gyutai Csaba, a Várkert Bazár ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: az épületegyüttes tervezője, Ybl Miklós eredetileg is egy olyan mozgalmas kulturális központnak álmodta meg a Várkert Bazárt, amiért érdemes Budára látogatni. Az igazgató hozzátette: az elmúlt két évben produkált többszázezres látogatószám bizonyítja, hogy Ybl örökségét megérte felújítani és élettel megtölteni. Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója megjegyezte: a Táncszínház idén is folytatja az Öntőház udvaron tavaly már népszerűvé vált „Táncbazár” című programsorozatát.

Deák Bill Gyula a rendezvénysorozat egyik fellépőjeként beszédében megemlékezett az egykori Ifiparkról, ahol a sok emlék után hatalmas megtiszteltetés újra koncerteznie, Ferenczi György pedig elárulta, hogy egy generációkat összekötő műsorral készül a hétvégi fellépésre. Vad-Horváth Zoltán, a Magyar Street Food Egyesület elnöke a sajtótájékoztató végén kifejtette: a fesztivál területén összesen hét büféautó szolgáltatja a legjobb minőségű, díjnyertes magyar gyorsételeket.

A sajtóeseményen ízelítőt adott hétvégi fellépéséből Vári Bertalan, a Varidance Táncegyüttes szólistája, illetve a Quartett Escualo és Várhelyi Éva, a Magyar Állami Operaház magán-énekesnője.

A születésnapi hétvégén olyan sztárvendégek lépnek majd színpadra, mint Ferenczi György és a Rackajam, Deák Bill Gyula, a Varidance táncprodukció, az Ivan & the Parazol és az Ocho Macho. A koncertek mellett a Koszta József-kiállításon szombaton 14.00 és 16.00 órakor ingyenes tárlatvezetések indulnak, míg A Duna fővárosai című tárlathoz kapcsolódóan szombaton 11.00 és 15.00 órakor múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várják a gyerekeket, vasárnap 14.00 órakor pedig a kiállítás kurátora, Tamáska Máté vezetésével nézhetik meg a kiállítást az érdeklődők. A Koszta József és A Duna fővárosai című tárlatokhoz kapcsolódó programok az aznapi kiállítás belépőjével ingyenesen látogathatók.

A hétvégén a Várkert Bazár történetéhez köthető egész napos kísérőprogramok várnak minden korosztályt: interaktív meseKERT, ügyességi játékok és kalandpark, századfordulós múltidézés és ifiparkos nosztalgia. A Várkert Bazár 300 szeletes születésnapi tortáját szombat délután öt órakor vágják fel, a rendezvényt pedig nagyszabású tűzijáték zárja, vasárnap 22.30-tól.