Makovecz munkásságát ünneplik Finnországban

2016. április 13. 15:35

A finnországi Vantaa városában mutatkozik be egy kiállítás erejéig Makovecz Imre templomépítészete.

Makovecz Imre templomépítészeti alkotásait bemutató kiállítás látható keddtől a finnországi Vantaa városában, a Balassi Intézet – Helsinki Magyar Intézet szervezésében.

Az április 30-ig nyitva tartó tárlat Máté Gábor fotóiból és Makovecz Imre rajzaiból ad válogatást a Helsinkihez közeli finn nagyvárosban, majd – Dél-Finnország evangélikus gyülekezeteivel együttműködve - egy éven keresztül több településen is látható lesz - közölte az MTI-vel kedden a Balassi Intézet.

Mint emlékeztetnek, a Magyar Művészeti Akadémia alapító tagjaként és örökös tiszteletbeli elnökeként is ismert Makovecz Imre az organikus építészet legjelentősebb magyarországi képviselője.

A Balassi Intézet közleménye idézi Máté Gábort is. „Képeim elkészítésénél arra törekedtem, hogy Makovecz Imre épületeinek lényegét ragadjam meg, amely véleményem szerint maga a szakralitás. Mindegyik épület közelében legalább egy napot és egy éjszakát töltöttem el, hogy minél több benyomást gyűjtsek. Ennek során megismerkedtem a templomokat látogató emberekkel. Érdekelt, hogy mi köti őket Makovecz Imre épületeihez, milyen kapcsolatban vannak templomukkal, milyen emlékeik vannak a tervezésről és a megvalósulásról” – számolt be munkájáról a fotográfus.

A budapesti születésű és életét a fővárosban leélő Makovecz Imrének nem állnak nagyobb szabású épületei Budapesten, amit fájlalnak követői és rajongói.

Egy korábban Szentek és Kárhozottak Temploma névvel futó templomépületének terveit Budán, az Apor Vilmos téren akarták megvalósítani a mester hívei. A most Szent Mihályról elnevezett templomterv megvalósításáról nem tettek még le a követők, de még nincs tőke és nincs telek sem az építkezéshez – írta korábban a Heti Válasz.

A lap arról is beszámolt: két budapesti Makovecz-templomterv közelebb van a megvalósuláshoz. A pesterzsébeti Mátyás térre tervezett református templom terve mellett a XVII. kerületi ökomenikus templom már építési engedéllyel és kiviteli tervekkel is rendelkezik.

(MTI; Heti Válasz)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó