A szellemi tulajdon világnapján átadták a szellemi tulajdon védelmében fontos szerepet játszó intézmények elismerésére szolgáló Millenniumi Díjakat öt intézménynek kedden Budapesten – közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) az MTI-vel.

A díjakat Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke adta át.

A Millenniumi díj kitüntetettje lett 2016-ban a Kortárs Építészeti Központ a magyar kortárs építészet, urbanisztika és tudatos civil társadalom ügyének meghatározó képviselőjeként.     

Kitüntetést kapott a fotóművészeti örökség feltárásában, gondozásában csakúgy, mint a kortárs alkotók bemutatásában, a művészeti ág népszerűsítésében kiemelkedő szerepet játszó Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház, és a kiemelkedő innovatív tevékenységét példaadóan körültekintő szellemitulajdon-védelmi tudatossággal gondozó Norma Instruments Zrt.

Az indoklás szerint Milleniumi díjat vett át a közös jogkezelő szervezetek által képviselt jogosultak érdekeinek védelmében példaadó hatékonysággal tevékenykedő ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért, valamint a szellemitulajdon-védelem, az innováció, a tudomány és a technika törekvéseinek és vívmányainak televíziós népszerűsítésében több évtizedet átfogóan eredményesen tevékenykedő SolartFilm.

Az ENSZ genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezete 2000. évi közgyűlésén döntött arról, hogy április 26-át a világ társadalmi fejlődéséhez és haladásához meghatározó módon hozzájáruló műszaki alkotók és művészek munkásságának és eredményei védelmének szentelt világnappá nyilvánítja, amely tisztelgés az emberi tudás és képzelőerő, a kreativitás előtt. A Millenniumi díjat 2000-ben alapította az SZTNH.

(MTI)