Új evangélikus templom épül Budapesten. A pestszentimrei Luther-kápolna alapkövét Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke áldotta meg és helyezte el a közösség elöljáróival vasárnap délután.

Gáncs Péter igehirdetésében arról beszélt, hogy az új templom egy magtárra emlékeztet majd, úgynevezett csűrtemplom lesz. Az ilyen templomoknak nagy hagyományuk van a protestáns templomépítészetben. „Mi nem (...) égbetörő katedrálisokat akarunk emelni, hanem olyan hajlékot, ahol a mag, Isten éltető igéje mindenki számára elérhető” – fogalmazott a püspök. 

Az istentisztelet után Gáncs Péter az MTI-nek elmondta: 13 éve végzett püspöki szolgálata alatt egyetlen temetői kápolnát szentelhetett fel Békéscsabán. Emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás után volt egy templomépítési hullám, amikor több templom is épült, ez azonban elkerülte a fővárost. Budapest közelében Budaörsön és Szentendrén is épült új templom, Budán viszont csak a budahegyvidéki templom készült el, ami azonban nem teljesen új épület, hiszen ott korábban is volt istentiszteleti hely. A pesti oldalon ugyanakkor a II. világháború előtt épült utoljára templom – hívta fel a figyelmet. Ezért is nagy a jelentősége ennek a méreteiben szerény kápolnának – emelte ki –, mert, mert életjel, amely bizonyítja, hogy a fővárosban is van igény új templomra.

Az evangélikus elnök-püspök hozzátette: bár az építkezést elkezdik, és reméli, hogy a reformáció 500. évfordulójára, 2017-re el is készül, a szükséges pénznek egyelőre csak a fele van meg. Ennek ellenére szeretné hinni, hogy egy százezres kerületben lesznek segítőkész vállalkozók, és sikerül a híveket is mozgósítaniuk, hogy vállaljanak áldozatot az új templomért – mondta. 

Ughy Attila (Fidesz-KDNP), a XVIII. kerület polgármestere köszöntőjében kiemelte: ahol templom épül, ott közösség épül, ott az emberek külön-külön és együtt is gazdagodnak. Hozzátette: pünkösdkor az első keresztény gyülekezet születését, az összetartozást ünneplik a keresztények, ezért méltó ajándék, hogy évezredek elteltével épp ezen az ünnepen fog templomépítésbe a pestszentimrei evangélikus közösség.

Krizsán András, a templomot tervező Ybl-díjas építész hangsúlyozta, hogy az elmúlt évtizedekben sokat változott a templomépítészet, és a klasszikus formák helyett az egyszerűbb, letisztult formavilág került előtérbe. Így született a Luther-kápolna alapkoncepciója, a magtár, amelyet a protestáns lelkivilághoz közelálló puritán formák jellemeznek. Az egyszerű forma azonban igyekszik majd maximálisan megfelelni a funkciónak, és nemcsak liturgikus, hanem közösségi térrel is szolgálni a közösséget – fűzte hozzá az építész.

(MTI)