Budapestet képviselve csatlakozott a Réseau Art Nouveau Network (RANN) elnevezésű, jelentős szecessziós örökséggel bíró városokat tömörítő nemzetközi szervezethez az Iparművészeti Múzeum – közölte az intézmény az MTI-vel. 

A múzeum közleménye szerint az 1999-ben alapított hálózatnak mára több mint húsz város tagja, köztük Bécs, Brüsszel, Darmstadt, Glasgow, Helsinki, Nagyvárad, Palermo és Szabadka, valamint Havanna is.

A brüsszeli központú szervezet célja az egyedülállóan gazdag és művészettörténetileg sokoldalú korszak örökségének megismertetése és népszerűsítése, tagjai olyan városok, ahol kiemelt szerepet kap a szecesszió kutatása, a kapcsolódó művészeti emlékek megőrzése. 

Az egyes városok képviseletében különböző profilú intézmények, köztük múzeumok és egyetemek vállalnak szerepet a szervezet munkájában, amelynek keretében a szakmai és tudományos kezdeményezések – konferenciák és vándorkiállítások szervezése, kiadványok készítése – mellett kulturális és turisztikai célok is megvalósulnak. A RANN 2014 óta az Európai Tanács kulturális útvonalai közé tartozik, és részt vesz az európai pályázati projektekben is.

A szervezet idei éves közgyűlésének április végén Glasgow adott otthont, ahol az Iparművészeti Múzeum hivatalosan is átvette a magyar főváros képviseletét. Az eseményen magyar kezdeményezésre a június 10-én – Lechner Ödön és Antoni Gaudí halálának napján – ünnepelt Szecesszió Világnapja bekerült az európai szervezet hivatalos programjába is – olvasható a közleményben.

(MTI; fotó: Wikipedia)