Idén bárki beküldheti az augusztusi budapesti Színes város fesztivál szervezőinek művészi portfólióját, hogy a kiválasztott tűzfalakat megszínesítse - mondta el Nádudvari Noémi, a projekt kurátora az M1 aktuális csatornán pénteken.

A kurátor tapasztalatai szerint sokan tudnak kisebb dimenziókban művészi grafikát létrehozni, ám tűzfalnyi felület megszépítéséhez extra technikai tudás szükséges, a street art művésznek tudnia kell például magas állványon vödröket cipelni, tériszony nélkül a magasban festeni.

Idén változott a csupasz tűzfalak felvidítására vállalkozó művészeti fesztivál pályázati koncepciója: ugyan vannak visszajáró művészeik, színesíteni szeretnék a palettát, ezért bárki jelentkezését szívesen veszik. A portfóliókat június 24-ég várják, ezután szakmai zsűri választja ki a fesztivál résztvevőit.

„Nincs egyetlen tökéletes irány vagy stílus, minél többféle gondolkodásmódot szeretnénk bemutatni, hogy a járókelők közül sokan megtalálhassák, ami neki tetszik” – hangsúlyozta Nádudvari Noémi.

A szervezők folyamatosan gyűjtik a város forgalmas csomópontjainak szomorú látványt nyújtó tűzfalait, ezután egyeztetnek a tulajdonosokkal, döntéshozókkal a lehetőségekről, van, hogy hőszigetelni, renoválni kell a felületet, mielőtt a művészi munka elkezdődne.

A Színes város fesztivál augusztus 22-én indul, egy hónapon át díszítik a tűzfalakat, noha egy-egy graffiti készítését remélhetőleg már korábban elkezdhetik – mondta el a kurátor.

A színesítés 2008-ban indult, akkor még Színes város projekt néven. Eddig 15 ezer négyzetméter falfelületet festettek be, de a mozgalom hatására már 20 ezernél is több azon falak száma, amelyek kezdeményezésünk nyomán művészi arculatot nyertek.

(MTI)