Eltűnik az arc nélküli ház

Írta: Bukovszki Péter

2016. június 30. 14:22

A Magyar Nemzeti Levéltár épületének szomszédját kinézete miatt sokáig „az arc nélküli ház” néven emlegették, most azonban nemcsak az arca tűnik el, hanem a teste is: az épületet ugyanis lebontják.

A létesítmény Bécsi kapu tér felőli apró, már-már környezetbe illeszkedő homlokzata csalóka: az Országos Villamos Teherelosztó valójában hatalmas épület, a Levéltár palotája mellett egészen az Anjou-bástyáig kinyúlik. A helyén eredetileg két ház állt, de az egyiket már 1923-ban lebontották, a másikat csak 1951-ben, háborús sérülésekre hivatkozva. 

A hetvenes évekre aztán az Úri utca 72. alatti bunkerben addig működő teherelosztó kinőtte addigi helyét, újat kellett építeni, így a közeli foghíjtelekre esett a választás, ahol 1979-ben Virág Csaba tervei alapján felépült a napokban bontásra ítélt ház. 

A teherelosztó a költözésre ítélt Levéltár épületének közvetlen szomszédja, bontása a várba tervezett állami hivatalok telepítésével áll kapcsolatban, a Magyar Közlönyben megjelentek szerint pedig a munkát kiemelt jelentőségűvé nyilvánították.

Nyitókép: (Fotó: Komporday Tamás)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó