Az illetékes jegyző határozata alapján helyreállt a jogszerű állapot a Városligetben, így minden akadály elhárult a parkot évtizedek óta elcsúfító, használaton kívüli Hungexpo épületek bontása elől – közölte az MTI-vel Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa szerda kora délután, miután a rendőrség kiürítette a területet.

Közleményében a miniszteri biztos leszögezte: a bontási terület kiürítése nem jelenti a tiltakozók véleménynyilvánítási jogának csorbítását, hiszen az aktivisták természetesen szabadon gyakorolhatják ezt a jogukat a Városligetnek azon a területein, melyek nem építési, bontási vagy munkaterületek. „A véleménynyilvánítás szabadsága azonban nem járhat önhatalmú, a törvényességet semmibe vevő cselekedetekkel, mint amilyen a lebontandó Hungexpo irodaházak megszállása volt” – fogalmazott Baán László.

Ismertette: a ligetben található romok által eddig elfoglalt terület kisebbik részén épül majd a nemzetközi építészeti tervpályázaton kiválasztott, a világhírű Sou Fujimoto által tervezett Magyar Zene Háza épülete, a parkból évtizedek óta kihasított, eddig elzárt 10 ezer négyzetméternyi terület legnagyobb részét pedig zöldfelületként kapják vissza a Liget látogatói. 

A Városliget átfogó fejlesztése egy többéves előkészítő folyamat után indul meg: 2019-re megújul a park teljes zöldfelülete, és annak aránya a Városligeten belül a jelenlegi 60-ról 65 százalékra növekszik. Ezzel párhuzamosan felújítják a már meglévő épületeket, és a liget hagyományaihoz illeszkedő új, világszínvonalú kulturális intézmények létesülnek – írta Baán László. A miniszteri biztos arra is emlékeztetett: a Városliget megújítása évtizedek óta várat magára, a Liget projekt Budapest történetének a millenniumi idők óta legnagyobb kulturális városfejlesztési lépése, amelyet a liget használóinak többsége is támogat. 

Az Ipsos Zrt. idén tavasszal kétfázisú (kvalitatív és kvantitatív), reprezentatív kutatást végzett a budapestiek és a Városliget használói körében a park átfogó megújítását szolgáló Liget projektről. A felmérés eredményei szerint a megkérdezettek 69 százaléka egyetértett azzal, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a ligetbe, ha közben a park zöldfelületét is fejlesztik, és annak nagyságát növelik, pont úgy, ahogy a liget megújítása történik majd – tartalmazza a miniszteri biztos közleménye. A Városliget Zrt. szerdán közölte az MTI-vel, hogy elkezdték bontani a Városligetben a Hungexpo irodaházakat, kiürítik a területet.

(MTI)