Hatósági eljárás keretében kezdeményezte az illetékes jegyző a Hungexpo irodaházaknál található, a Liget projekt ellen tiltakozó aktivisták által elfoglalt terület átadását jogos használójának – közölte a Városliget Zrt.. A terület vagyonkezelője a Városliget Zrt., amely több mint 3 hónappal ezelőtt adta át a bontási helyszínt a kivitelező cégnek, ám a Zrt. szerint az illetéktelenül ott tartózkodó tiltakozók miatt ez idáig nem tudták megkezdeni a munkát. A terület kiürítését szerda reggel indították el az illetékes hatóságok.
 
A Városliget Zrt. közölte: a romok mellett jelenleg tiltakozók tartózkodnak, akadályozva a jogszerű munkálatok folytatását, annak ellenére, hogy a Városliget Zrt. jogerős bontási engedéllyel rendelkezik, a helyszínen tartózkodni pedig élet- és balesetveszélyes. A Zrt. ezért nemrégiben birtokvédelmi eljárást indított, amelynek értelmében az illetékes jegyző dönti el, hogy ki tartózkodhat jogszerűen a bontási területen. Az illetékes jegyző a vonatkozó hatósági eljárás keretében ma kimondta, hogy az ott lévő tiltakozók jogellenes magatartást gyakorolnak, majd felszólította őket, hogy hagyják el a területet. Ez azonban nem történt meg, így a jegyző a hatóságok segítségét kérte a terület kiürítése céljából. 

A Városliget Zrt. fontosnak tartja megjegyezni, hogy a terület kiürítése nem jelenti a tiltakozók véleménynyilvánítási jogának csorbítását, hiszen az aktivisták természetesen szabadon gyakorolhatják ezen jogukat a Városliget azon területein, melyek nem építési-, bontás-, vagy munkaterületek. Közölték: a park átfogó megújításáért felelős Városliget Zrt. képviselői a közelmúltban nyilvános rendezvényen, rádió vitán és személyes találkozókon is igyekeztek egyeztetni a demonstrálókkal, akik viszont a Városliget Zrt. szerint vagy nem tudtak egységes álláspontot megfogalmazni, vagy elzárkóztak az egyeztetések elől. A Zrt. továbbra is nyitott a tiltakozókkal való egyeztetésre a Liget megújítására vonatkozó javaslataikról, a tárgyalások feltétele azonban szerintük a mostani jogellenes állapot megszüntetése.

Közölték azt is: a Hungexpo irodaházak helyére tervezett Magyar Zene Háza építése kapcsán fontos információ, hogy a nemzetközi tervpályázaton nyertes, leendő épület csak mintegy harmadát foglalja majd el a parkból több évtizede kihasított, kerítéssel körbevett, 10 000 négyzetméternyi területnek: a Liget projekt keretében elvégzendő bontással és területrendezéssel több, mint 7000 négyzetméternyi parkfelület felújítására és a Városliget látogatói számára történő visszaadására nyílik lehetőség. Az is fontos tény, hogy a bontási és építési munkálatok nem járnak majd további fakivágásokkal a területen – ígéri a Városliget Zrt..

(Forrás: Épülettár)