A Városliget Zrt. megbízásából az Ipsos Zrt. idén tavasszal kétfázisú (kvalitatív és kvantitatív) kutatást végzett a budapestiek és a Városliget használói körében a park átfogó megújítását szolgáló Liget Projektről. A kvantitatív kutatás április 9. és május 15. között készült, reprezentatív volt, 600 fős budapesti, illetve 800 fős városligeti minta alapján.

A felmérés eredménye szerint a megkérdezett Városliget használók 69 százaléka egyetértett azzal, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Ligetbe, ha közben a park zöldfelületét is fejlesztik, és annak nagyságát növelik. A Zrt. szerint a Liget Projekt kiindulópontja, hogy a park évtizedek óta elhanyagolt zöldfelületét rehabilitálja és a zöldfelületek nagyságát a Városligeten belül – a feleslegesen lebetonozott területek feltörésével – a mostani 60 százalékról 65 százalékra növelje, és ezzel együtt valósuljon meg a már több mint száz éve itt lévő számos épület felújítása és az új kulturális intézmények létrehozása. A parkrehabilitációtól függetlenül a válaszadók 62 százaléka ért egyet azzal, hogy egy kibővített múzeumi-kulturális negyedet alakítsanak ki több új épülettel a régi, leromlott épületek helyén a Ligetben.

Az Ipsos kutatása megerősítette, hogy a Városliget a Margitszigetet megelőzve a legnépszerűbb park a budapestiek között, ugyanakkor a városligeti látogatók egyáltalán nem tartják zsúfoltnak (csak válaszadók 6 százaléka szerint zsúfolt az egész park), viszont az idejárók kétharmada szerint a park leromlott állapotú és felújításra szorul – közölte a kutatás eredményeit a Városliget Zrt.

A budapestiek az itt lévő intézményekkel együtt szeretik a parkot, 75 százalékuk szerint a fővárosban a legszélesebb intézménykínálatot nyújtja a Városliget. Az Ipsos fontos megállapítása az is, hogy nagyon sokszínű közönségnek kell, hogy megfeleljen a park. Az Ipsos kutatásából az is megtudható, hogy a Liget Projektről tudók többsége szerint pozitív hatással lesz a fejlesztés a városrészre (56 százalék egyértelműen igen és csak 27 százalékuk szerint nem) és az is, hogy a budapesti válaszadók 75 százaléka támogatja a projekt egyik legfontosabb elemét, azt, hogy radikálisan csökkenjen az autóforgalom a parkban – olvasható a közleményben.

A megkérdezettek zöme szerint kívánatos, hogy megújuljanak a játszóterek és a sportterületek is, nagyobb legyen a tisztaság, több illemhely és szemetes is legyen a parkban. A kutatás során egyértelműen kiderült, hogy a válaszadók csaknem 100 százaléka szerint fel kell újítani a régi épületeket, de a Ligetbe látogatók 70 százaléka szerint a Városligetbe jól illenek  a színvonalas, kortárs épületek is. A Liget Budapest Projekt szempontjából ugyanakkor tanulságos, hogy a megkérdezettek csupán 71 százaléka hallott a tervezett városligeti fejlesztésről.

A Liget Budapest Projekt keretében megvalósuló parkfunkciókra vonatkozó újítások közül a megkérdezettek a park akadálymentesítését, a ligeten belüli környezetbarát közlekedés lehetőségét és a feleslegesen lebetonozott felületek visszaparkosítását gondolták a legfontosabbnak, de a sporteszközök bérlésének lehetősége, a kivilágított futókör kialakítása, bicikliút, rózsakert létesítése is előkelő helyen szerepel a parkot használók kívánság listáján – zárul a Városliget Zrt. közleménye.

(Közlemény.)