Nem szennyezett a Városligeti tó vize, a vadkacsák elpusztulását nem a vízminőség, hanem feltehetően betegség okozta – közölte a Liget Budapest Facebook-oldalán kedd este.

A tájékoztatás szerint hétfő kora este a katasztrófavédelem ügyeletese, a Fővárosi Csatornázási Művek szakemberei és Városliget Zrt. munkatársai a helyszínen megállapították, hogy a Városligeti tó Vajdahunyad vár déli részén található öblében a víz sötétzöld színű, felszíne uszadékos, elpusztult tőkésréce teteme lebeg a felszínén. Halpusztulásra utaló jel nem volt.

Tizennégy elpusztult vadkacsát távolítottak el a Városligeti tó Várárok felőli részéből, a Fővárosi Csatornázási Művek szakemberei mintát vettek a tóból, az eredmények szerint jó a vízminőség, beavatkozásra, vízcserére nincs szükség. Közölték továbbá, hogy a vadkacsák elpusztulásának okát az elhullott tetemek vizsgálata után lehet csak pontosan meghatározni.

A Liget Budapest hétfő este közölte Facebook-oldalán: feltehetőleg ismeretlen eredetű mérgező anyag került a városligeti tó vizébe. A rendőrség környezetkárosítás gyanúja miatt feljelentéskiegészítést rendelt el az ügyben.

(MTI)