Kiállítás nyílt a Hermina-kápolnáról

2016. szeptember 10. 18:44

Zugló legrégebbi szakrális épületét, a Hild József által tervezett Hermina-kápolnát és a benne működő Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrendet mutatják be.

„Lovagok a Hermina-kápolnában” címmel időszaki kiállítás nyílt szeptember 7-én a budapest-zuglói Lipták Galériában. A tárlat az idén 160 éves Hermina műemlék kápolnát, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend magyar közösségének lelki központját mutatja be.

A Hermina úti, önkormányzati tulajdonú Lipták Villában működő galéria, ifj. Harrach Péter vezetésével, küldetésének tekinti Zugló történelmi nevezetességeinek megismertetését látogatóival. A havi rendszerességgel frissülő tárlatokat növekvő figyelemmel követi a kerület lakossága.

A szeptember 7-én megnyílt kiállítás Zugló legrégebbi szakrális épületét, a Hild József által tervezett Hermina-kápolnát és a benne működő Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrendet mutatja be, gazdag képi és tárgyi anyagok: fotók, ruházatok, korabeli oklevelek, dokumentumok, inszigniák és kiadványok kiállításával. A képeken megjelenik – többek között – a régi kápolna épülete, melyben a kerület legrégebbi harangja, orgonája és óraszerkezete található.

A kiállított anyagok összeállításában a Samodai József Zuglói Helytörténeti Műhely vezetője, Millisits Máté művészettörténész nyújtott segítséget, aki a kápolna történetének ismertetésével nyitotta meg a tárlatot.

A kiállítást az érdeklődők október 3-ig, kedden, csütörtökön és pénteken 11 és 15 óra között, szerdán 12 és 18 óra között, szombaton 10 és 14 óra között tekinthetik meg. Szeptember 17-én és 18-án a Lipták-villa is csatlakozik a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozathoz, melynek keretében az épület hétköznapokon zárt területei is megtekinthetők lesznek. Ezzel egy időben a kiállítás is látogatható.

(Forrás: Magyar Kurír)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó