Felszentelték a gazdagréti plébániatemplomot

2016. október 4. 11:25

Huszonhat év után szentelték fel a gazdagréti Szent Angyalok plébániatemplomot.

Huszonhat évvel az alapkőletétel után felszentelte a gazdagréti Szent Angyalok Plébánia templomát Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek.

Erdő Péter a szertartáson felidézte: az 1980-as években, amikor felépült és benépesedett a gazdagréti lakótelep, még nem emelhettek templomot. Lipp László akkori kelenföldi káplán azonban beleszeretett a gondolatba, hogy templomot építsen ebben a festői környezetben. Az épület alapkövét 1990. március 30-án Paskai László bíboros, esztergomi érsek tette le.

Erdő Péter homíliájában azért imádkozott, hogy az új templom felemelje az ide belépők lelkét és szellemét az Istennel való találkozás magasságáig”, hiszen ez az a cél, amelyre az ember élete irányul. „Ezért olyan nagyszerű, hogy a templom messziről is látható, és a lakótelep szürkeségéből kiemelkedve az ég felé mutat.”

A templomépítés 1994-ben kezdődött Koppányi Imre tervei alapján. Lipp László olyan épületegyüttest álmodott meg, amelyben a szakrális funkció mellett kulturális, közösségi terek is helyet kapnak. A félig elkészült épületet 2002-ben Paskai László áldotta meg, és azóta használja is a közösség.

Lipp László 2009 augusztusában bekövetkezett halála után a templomépítést a jelenlegi (tulajdonképpeni első, mert korábban nem volt plébánia a templom) plébános, Szederkényi Károly folytatta. Az építkezés több évnyi szünet után 2013-ban vett újabb lendületet, amikor a közösség egymilliárd forintos kormányzati támogatást kapott az épületkomplexum befejezésére. Az újabb építkezés során a templom déli és északi, valamint az utcai oldalán kisebb méretű, közösségi tereket biztosító épületszárnyakat építettek, nyitott pergolával. Megtörtént továbbá a templomtér teljes szigetelése, a padló és a fal burkolása.

A templomhajó lépcsőzetes elrendezésű, amfiteátrum jellegű, bükkfa padsorai az erdélyi Sepsiszentgyörgyön készültek, és összesen 450 ülőhelyet biztosítanak.

A templom oltárképe a szlovén származású, világhírű jezsuita mozaikművész, Marko Ivan Rupnik alkotása, akinek művei a világ jelentősebb zarándokhelyeit, így Lourdes-ot, Fatimát, valamint a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhely szabadtéri oltárát is ékesítik. A római Centro Aletti műhelyében előkészített mozaikokat májusban a művész húsz tanítványával helyezte el Gazdagréten.

(Forrás: MTI; Tervlap)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó