A Bionikai Innovációs Központ kivitelezésére már kiírták a közbeszerzést, a megépítendő létesítménynek pedig külön honlapja is van már, ahol röviden arról tájékozódhat az érdeklődő, mivel foglalkozik ez a tudományág, és hogyan illeszkedik majd az épületegyüttes a városképbe. A központ a Semmelweis Orvostudományi Egyetem közelében, a Balassa utca 3–5. szám alatt épül majd, itt jelenleg üres telek húzódik, a leendő komplexumot pedig jobbára emeletes házak övezik.

A honlap szerint a bionika több szaktudományt átfogó tudományág, amelynek célja az élő természetben kifejlődött megoldások átültetése a műszaki gyakorlatba. Az alapkő letételekor elhangzott, hogy egy olyan épület átadására kerülhet majd sor, amely lépést tart a tudományág folyamatos fejlődésével, változásával. Ez abban is megmutatkozik, hogy flexibilis, könnyen átalakítható tereket terveztek a leendő központba, amely hatemeletes lesz, és negyven laboratóriumi egységet foglal majd magában 5200 négyzetméteren.

Noha ez nem a kerület, hanem két felsőoktatási intézmény, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem közös beruházása, Józsefváros önkormányzata jó együttműködésre törekszik a leendő intézménnyel. A józsefvárosi sajtóiroda a pestbuda.hu-t arról tájékoztatta, hogy a kerület hosszú távú tervei között szerepel a környéken a kutatásfejlesztéssel foglalkozó tevékenységek megtelepedésének elősegítése, amihez folyamatosan keresik az együttműködési lehetőségeket, mint például a Bionikai Innovációs Központ. A Balassa utcában korábban üresen álló telken felépíteni tervezett komplexummal szerintük a magyarországi bionikai kutatások és fejlesztések szervező és tudományos bázisa épülhet fel Józsefvárosban.

A városrész a múlt század elején a főváros tudományos, közéleti, oktatási és szellemi központja volt. Az önkormányzat szeretné, ha újra azzá válna, ennek pedig fontos lépése ennek a központnak a felépítése. A kerületben tizennégy felsőoktatási kar működik, köztük a SOTE és a Pázmány Péter Katolikus egyetem karai is – amelyeknek közös beruházása a bionikai központ –, harmincezer diák jár ide nap mint nap. Józsefváros ezzel Budapest egyetemvárosa, így nem is kerülhetne jobb helyre a kutatóközpont – vélekednek a kerület vezetői. A honlap szerint a központ a kutatásfejlesztésben az első lépcső, a második ütemben egy ipari parkot szeretnének létrehozni a beruházók. Jelenleg a központ kivitelezési munkái zajlanak.