Az idős fákban talán az a leginkább megkapó, hogy túlmutatnak az emberi élet dimenzióin. Mint növények, persze ők mit se tudnak róla, hogy egymásba érő generációk életének tanúi voltak, nekünk viszont jó látni bennük a természet lassú, örökkévalónak tűnő ritmusát.

A Jászai Mari téri fák, köztük a győztes platán, nem különleges fajtájúak (mint mondjuk a libanoni cédrus Budán), és nem is különlegesen idősek. A pályázati anyagból tudhatjuk, hogy ezt a példányt valószínűleg a térre (akkor még Rudolf térre) az 1930-as évek végén ültették, tehát nagyjából 80, maximum 90 éves lehet.  Szép arányait mutatja, hogy törzskerülete 250 cm – szóval ez legalább kétemberes ölelésű! –, magassága 25 méter. A városi kertkultúra „platánkorszakának” egyik utolsó egyede. (A platánokat amúgy nagyon szeretik az emberek: az Év Fája verseny hét éve alatt eddig négyszer ilyen fa nyert, idén pedig a Városligetben álló egyik szép példánya kapta – veszélyeztetettsége miatt is – a Hős Fa címet.)

A platánok 1945-ben (Fotó: Fortepan)

Amikor fém űrhajóra néztek a platánok (Fotó: Fortepan)

Adott tehát egy „érett fa” korban lévő egyed. Ami ezen túl van, az a történelem, a személyes és a nemzeti egyaránt. Hiszen ez a facsemete egy főváros szívébe került. Az elültetése utáni tíz évben mi minden zajlott le itt! Deportálások és védett házak, a Margit híd felrobbantása, ostrom és málenkij robot. Csoda, hogy se bomba nem törte, se tüzelőnek nem vágták ki (még kicsi lehetett). És ha továbbnézzük: elhaladtak előtte 56-ban a forradalmárok, aztán a tankok is, sétált alatta a közelben lakó Fifi néni, Radnóti özvegye, de ugyanígy Faludy György, Kovács Margit vagy Réz Pál is, akik szintén a tér mellett laktak, de láthatta a rendszerváltás felvonulásait is, no meg a gördeszkásokat, akik legalább egy évtizedig uralták a Jászai aluljárót.

A parkot a kilencvenes években rendezték először, mai formáját pedig a Margit híd rekonstrukciós munkái során nyerte el. Nincs már benne homokozó és hinta, még kevésbé űrhajót mintázó fémmászóka, vannak viszont szépen lekövezett sétányok és virágágyások. Egy kevés zöldfelülettel, de élénk közélettel rendelkező pesti városrész nagy gonddal ápolt közterén áll tehát, valószínűleg ennek is köszönheti, hogy 3547-en szavaztak rá. A platán, köszöni, jó egészségnek örvend, és még szívesen végignézi néhány pesti generáció életét.

Nyitókép: (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)