Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a felmérés eredményeit ismertető szerdai budapesti sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy egy 2008-as vizsgálat még 40 százalékban jelölte meg a kivágandó fák arányát, most azonban kiderült, hogy jelentősen kevesebb fa cserélendő.

Alföldy Gábor tájépítész, programkoordinátor hozzátette: a kertrekonstrukciós projekt október elején indult. A cél a kert értékeinek számbavétele volt egy komplex vizsgálat keretében, javaslatokkal a fák ápolására, megmentésük lehetőségeire – közölte. Egervári Krisztián kertészmérnök, faápoló elmondta: 227 fát, 34 facsemetét és magoncot, 75 jelentősebb cserjét és 50 cserjefoltot mértek fel, Ócsvári Gábor kertészmérnök 152 fán műszeres vizsgálatot is végzett. A felmérés eredménye szerint a faállomány jelentősen elöregedett: 167 egyed ápolásra szorul, 38-at pedig ki kell vágni, de számos facsemetét is ültetnek majd – közölte a kertészmérnök. Mint hangsúlyozta, egyaránt cél az értékek megőrzése és a biztonság megteremtése.

Kivágásra elsősorban olyan fákat javasoltak, amelyek statikai problémék miatt veszélyt jelentenek. Néhány kivágandó fa már élettartama vége felé jár, így facsemetékkel való pótlásuk nagyobb biológiai aktivitást eredményez, illetve akadnak olyan példányok is, amelyek más, értékesebb, nagyobb lombkoronájú fák növekedését, fennmaradását veszélyeztetik. Alföldy Gábor hozzátette: a Főkert Zrt. vállalta, hogy a faápolási munkákat még a téli időszakban elvégzi. A programkoordinátor az MTI-nek elmondta: a felmérés eredménye rövidesen a múzeum holnapján is elérhető lesz.

Jelenleg is folyik a Múzeumkert történeti kutatása, ennek felhasználásával a tájépítészeti tervek jövő év elejére készülnek el; a kormányhatározat szerint a kertrekonstrukció határideje 2017 vége – számolt be Alföldy Gábor.

(MTI)