A legnagyobb nemzetközi médiumok napokkal a magyar prezentáció után is kifejezetten pozitívan írtak a 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai pályázatról.

Budapest prezentációval és filmvetítéssel mutatta be elképzeléseit a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének (ANOC) dohai közgyűlésén, ami több mint tízezer sajtómegjelenést generált világszerte, ezek pedig több milliárd olvasót, hallgatót, nézőt értek el, és pozitívan említették Budapestet és Magyarországot – tájékoztatta a Budapest 2024 pénteken az MTI-t.

A Washington Post a magyar pályázatot vezető Fürjes Balázs előadását idézte: a budapesti olimpia azt üzenné, hogy a játékok megrendezése nemcsak a megavárosok kiváltsága, hanem a közepes méretű városok számára is elérhető. A New York Times beszámolójában megemlítette: Budapest még sohasem rendezett olimpiát, sikere azonban megnyitná a kapukat a közepes méretű világvárosok előtt.

A francia média is kiemelten foglalkozik Budapesttel. Az egyik legbefolyásosabb napilapként számon tartott Le Figaro a címében úgy fogalmazott, Budapest a legnagyobbak és leggazdagabbak alternatívája szeretne lenni, míg a Libération szintén Fürjes Balázst idézte, kiemelve: Budapest a megfelelő város a megfelelő időben. A L'Express Mizsér Attilára, a Budapest 2024 sportigazgatójára hivatkozva azt írta, Budapest új lendületet szeretne hozni az olimpiai mozgalomnak. A L'Equipe sportnapilap szerint Budapest pozitív értelemben kitűnt azzal, hogy a sikeres prezentáción négy jelenlegi és korábbi sportoló is felszólalt, köztük egy paralimpikon.

Nem csupán a rivális Los Angeles és Párizs nemzeti sajtója számolt be pozitívan Budapestről és a magyar olimpiai pályázatról. A BBC brit közszolgálati médium exkluzív interjút készített Fürjes Balázzsal, aki rámutatott: Ha azt kérdezik, hogy Budapest esélytelen-e, az a válaszom, hogy egyáltalán nem. Ha azt kérdezik, hogy Budapest különbözik-e, azt felelem: mindenképpen! A 2024-ért folytatott küzdelemben Budapest valódi alternatíva. A szintén brit Daily Mail napilap tudósításában felhívta rá a figyelmet, Budapest valami mást kínál, és a rendezésben főszerep jutna a belvárosnak.

A legolvasottabb spanyol sportlap, a Marca hangsúlyozta: az olimpiai versenyhelyszínek között mindössze tizenkét perc lenne az átlagos utazási idő, és csupán három állandó létesítményt kellene felépíteni kizárólag az olimpiarendezés miatt.

Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak nyilatkozva Fürjes Balázs emlékeztetett rá: korábban Antwerpen, Helsinki, Stockholm és Barcelona egyaránt rendkívül sikeres olimpiának adott otthont, és itt az ideje, hogy a NOB visszatérjen a gyökereihez, melyhez Budapest valódi alternatívát kínál.

A Gulf Times, Katar legnagyobb példányszámú angol nyelvű napilapja címében azt kérdezte, Budapestnek helye van-e az olimpiarendezésért vívott csatában, majd arra a megállapításra jutott: számos érv szól amellett, hogy a város akár meg is nyerheti a versenyfutást. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság jövő év szeptemberében, Limában dönt a 2024-es játékok házigazdájáról.

(MTI)