A Műcsarnok alapításának 120. évfordulója előtt tiszteleg az intézmény keddtől látható kiállítása, amely Az első aranykor címmel az Osztrák-Magyar Monarchia nemzeteinek festészetét mutatja be csaknem 200 munkán keresztül.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke a tárlat hétfői megnyitóján az évforduló alkalmából kézfogásra hívott a szomszédos népekkel, melyek kiváló alkotóinak munkáit a magyar mesterek főműveivel együtt ismerheti meg a közönség. Az MMA-nak és a Műcsarnoknak parányi közös múltja van, de a minőség iránti elkötelezettségben van közös jelene és még inkább jövője – hangsúlyozta Fekete György, hozzátéve: a magyar alkotóművészek munkáinak színvonala a biztosíték a következő 120 évre.

Dávid Katalin művészettörténész elmondása szerint a kiállítás visszavisz az előző századfordulóra. A falakon olyan nevek és olyan művek sorakoznak, amelyek kivétel nélkül részesei lettek a művészettörténetnek; a közös elem a közép-európaiság. Sisa József művészettörténész hozzáfűzte, hogy az intézmény megnyitásának időszakát, az 1890-es éveket a művészeti sokszínűség jellemezte, és a Műcsarnok is nyitott volt a különböző stílusok, más nemzetek alkotói felé.

Sármány-Parsons Ilona, a kiállítás tudományos kurátora rámutatott, hogy a tárlatot egy négytételes vizuális szimfóniának szánták, melynek első tétele a historizmus, a három nagy festőfejedelem: Makart, Matejko és Munkácsy vásznaival. A második egység a historizmus és a realizmus, amely az 1880-as évek elfelejtett, de megdöbbentő valóságába visz, ám felmutatja az áhítat és a természetbe menekülés képeit is. A 19. század végének lélektani fordulatát, a szerteágazó festőiskolákat nemzetenként csoportosítva mutatja be a tárlat, hiszen más a cseh, a lengyel, a magyar és az osztrák századvég – emelte ki a szakember. Sármány-Parsons Ilona beszámolója szerint a negyedik tétel a kijózanodás korszakát idézi fel, amikor túl sok volt a tehetség a hazai piachoz képest; néhányan makacsul tovább festették a magyar valóságot, mások elfordultak tőle.

Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója elmondta, hogy a Műcsarnok egyszerre szeretne minden kortárs és klasszikus érték otthona lenni, így a 2017. március 12-ig nyitva tartó jubileumi tárlat mellett az épület oldalsó termeiben kortárs kiállítások lesznek láthatók.

(MTI)