A Halászbástyán 2016 során tavasszal, majd ősszel is végeztek állagmegóvó, karbantartó munkálatokat. A világörökségi listán 1987-től szereplő építészeti műremek, az egyik legismertebb idegenforgalmi látványosságunk folyamatosan küzd az időjárás elemeivel, a legnagyobb kárt a víz okozza. Először a nyolcvanas évek végén foglalkoztak ezekkel a problémákkal komolyabban, de akkor a munkák félbemaradtak.

A Budavári Önkormányzat időről időre hol fővárosi hozzájárulással, hol saját forrásból javíttatja a Schulek Frigyes főművének számító építészi alkotást. A legutóbbi, decemberben befejeződött felújítás költségeit az önkormányzat állta, a munkálatok során a szerkezet megerősítését, a Jezsuita-lépcső vízelvezetését, a Schulek-lépcső csatornaépítését és a déli bástya vakolási munkáit kellett megrendelni.

(Fotó: Kozics Júlia)

Most már teljesen végigjárható a Halászbástya, használhatók a folyosói és a kilátóteraszai. Ottjártunkkor a szeles idő ellenére is ellepték a turisták.

Folyamatban van még a vitézszobrok restaurálása. Ezt a munkát műhelyben végzik, a teljesen helyreállított szobrokról élethű másolat készül, ezeket teszik az eredetiek helyére, a felújítottakat pedig időjárástól védett helyen fogják kiállítani. A kővitézek várhatóan március közepére készülnek el, a szobrok helyén vízszigetelési munkákra van szükség.