Új MTA-intézmény épült

2017. január 18. 21:46

Közel 20 ezer négyzetméteres új épületet kap a Magyar Tudományos Akadémia, a humán tudományok kutatóházaként.

A Tervlap arról ír: a kormány és a Magyar Tudományos Akadémia közötti megállapodás alapján 8 milliárd forintos támogatással, kiemelt kormányzati beruházásként egy új, korszerű 19 000 négyzetméter hasznos alapterületű energiatakarékos Humán Tudományok Kutatóháza épült.

A Noll Tamás Ybl díjas építész és munkatársai által készített tervek alapján a IX. kerületben, a Vaskapu utca 41. és a Tóth Kálmán utca 4. szám alatt található területen az új kutatóház három tömbből, egy nyolc-, egy hat- és egy négyemeletes épületből áll.

A nyolcemeletes bölcsészettudományi tömbben a régészet, az irodalom, a néprajz, a művészettörténet, a történelem és a filozófia művelői kapnak otthont. A négyemeletes társadalomtudományi tömbben a politikai és jogtudományi, a szociológiai, a kisebbségkutatási, valamint a közgazdaságtani szakterületek kutatói dolgoznak majd. A hatemeletes épülettömb helyet ad a könyvtárnak, szeminárium termeknek és az archívumoknak.

A Tervlap beszámol arról: a könyvtári szinteken számtalan kötet érhető el szabadpolcos rendszerben. A három épületrészt négy emelet magasságú aula köti majd össze, amelynek tetején zöld terasz kínál lehetőséget hasznos eszmecserék lefolytatásához. Az egy-, két-, négyszemélyes dolgozószobákon, valamint a nagyobb területű irodákon kívül egyebek mellett a multidiszciplináris módszerek használatát lehetővé tévő, régészeti vizsgálatokat segítő DNS-laboratórium és korszerű szerverhelyiség is található az épületegyüttesben, amely nagy sebességű internetkapcsolattal is rendelkezik.

(Forrás: Tervlap)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó