A IX. kerület azt közölte az MTI-vel, hogy Budapest egyik legkedveltebb lakótelepe megépítése óta nem sokat változott, miközben kifejlődött jelentős növényzete komoly értékké vált. A társasházak jogos igénye egyebek mellett az energetikai korszerűsítés, amelynek költségeit ráépítésekből állnák.

Mint írták, a zöldfelületi, közterületi rendszer sokszor esetlegesen kialakult állapotát hozzá kell igazítani a tényleges igényekhez. Cél a parkok és pavilonok megújítása, közösségi központ rendezése, valamint az Üllői út zajvédelmének és a parkolás problémáinak megoldása.

A településrendezési és építészeti tervpályázat eredményét június 13-án hirdetik ki.

A közleményben idézték Szűcs Balázst, Ferencváros főépítészét, aki szerint Magyarországon csaknem nyolcszázezer lakótelepi lakás épült a szocializmus évei alatt, ennek 1 százaléka, több mint nyolcezer lakás a IX. kerületi József Attila-lakótelepen.

Most az önkormányzat kísérletet tesz arra, hogy a lehető legszélesebb körben összegyűjtse a településtervezői és építész szakma ötleteit, hogy a nemzetközi díjakkal kitüntetett ferencvárosi városrehabilitációhoz hűen a kerület lakosságának harmadát érintő újabb területén példát mutasson Magyarország többi lakótelepei számára – fejtette ki a főépítész.

(MTI)