(Fotó: Fortepan)

Kezdjük a sétát a Bástya (ma: Tóth Árpád) sétányon, a polgári elit egyik kedvenc promenádján! Még tartanak a „boldog békeidők”, az idő is kellemes, bár esőre is számítani kell. Ha elered, behúzódhatunk a Eksi as Kuleszi (azaz Savanyúleves) bástyán a pavilon alá.  Vasárnaponként itt térzene is szól.

(Fotó: Fortepan)

Ha lepillantunk Krisztinaváros felé, ezt látjuk. Jól kivehető a déli vasútpálya indóháza, mögötte a Katonai Kórházzal, no meg Karátsonyi Guido palotája is messziről kitűnik az épületek közül. De kár, hogy a szőlőket elvitte a filoxéra néhány éve!

(Fotó: Fortepan)

Na de lássuk már a Dísz teret! Előttünk a Honvéd Főparancsnokság.

(Fotó: Fortepan)

Így néz ki, ha körbejárjuk, a Szent György tér felől az épülettömb, ez volt a Honvédelmi Minisztéium épülete, 1879–82 között épült fel Kallina Mór tervei szerint. Innen délről jobban besüt a nap, elkelnek az árnyékolók. 

(Fotó: Fortepan)

Na de vissza a Dísz térre, van itt még látnivaló! Például Zala György szép Honvéd-emlékműve. Mögötte a Budavári Casino Egylet, Marczibányi úr szép copf stílusú palotájában.  (Helyén ma modern lakóház.)

(Fotó: Fortepan)

Aztán itt van a Batthyányak palotája is, ott díszeleg a szép bejárat felett a címerük is. Stern Ignácz fűszerkereskedése is nyitva áll. 

(Fotó: Fortepan)

Csupa régi ház! Csak a hirdetőoszlopon látni újdonságokat!

(Fotó: Fortepan)

Tegyünk egy kitérőt mégis a Szent György tér felé. Itt áll a Királyi Palota tekintélyes épülete.

(Fotó: Fortepan)

És pillantsunk le már Pest felé is! Fürdőházak, szállók, Diana-fürdő, Lloyd-palota, mennyi csoda odaát!

(Fotó: Fortepan)

Visszafelé a Tárnok utcán megyünk. Ó, éppen vásár van! És szemben, a Szentháromság-szobor mögött hogy tündöklik az egészen új Pénzügyminisztérium, amely 1904-re készült el Fellner Sándor tervei nyomán. 

(Fotó: Fortepan)

És végül, újra egy pillantás a Vízivárosra, a Dunára, a Margit hídra. Köszönjük, hogy velünk tartottak!