1867-ben Pest város vezetése a szaporodó parkok és fasorok fenntartási és fejlesztési munkái miatt napirendre tűzte egy önálló városi kertészet megalapítását. Ezért Pest Szabad Királyi Város Tanácsa 1867. március 19-én határozatban rögzítette a város fásítási ügyeinek leválasztását a Városligeti kertészettől, és megszavazott kültelki fásításra 2.950 forintot, továbbá „a Városligeti fanöveldére és oda kiváltandó felügyelői épületre 5.000 forintot”.

Ehhez az eseményhez köthető annak a kertészeti vállalatnak a megalakulása, amely az elmúlt 150 év alatt töretlenül végezte a Főváros zöldfelületeinek gondozását, fejlesztését, és mára FŐKERT Nonprofit Zrt. néven fővárosi, kiemelten közhasznú közművállalatként tartja karban és fejleszti Budapest rendeletileg kiemelt zöldfelületeit és fasorait.

Százötven évnyi kihívás és városszépítés

Az elmúlt másfél évszázadban történelmi megpróbáltatások sora érte Budapestet, többször dúlta ostrom, és voltak fellendülő időszakok is, amelyek mind nyomot hagytak a város zöldterületein, a városi fákon és magán a Fővárosi Kertészeten is. Ma a FŐKERT Nonprofit Zrt. Magyarország legnagyobb és legrégebbi kertészeti vállalataként 6 millió négyzetméter zöldfelületet, illetve több mint 100 ezer fasori fát gondoz Budapesten.

A jubileumi évet a FŐKERT Nonprofit Zrt. szeretné emlékezetessé tenni. Megjelentetnek egy magyar-angol kétnyelvű képes albumot az elmúlt 150 év fontosabb eseményeiről, igazgatóiról, a társaság kezelésében lévő legfontosabb parkokról és fasorokról. Elkészítték a BudapestGreen néven futó okostelefon applikációt, amelynek célja bemutatni Budapest legfontosabb zöldterületeit, fasorait, botanikai ritkaságait és kertészeti érdekességeit. Az applikáció magyar és angol nyelven készül, nem titkolt célja bemutatni Budapest „zöld” valóságát, utazásra és felfedezésre hívni az érdeklődőket a budapesti parkok és fasorok világába.

Ezen túlmenően www.fokert150.hu néven honlapot indított a társaság, amelynek célja, hogy az érdeklődők fel tudják tölteni a honlapra a családi fényképeiket, emlékeiket, amelyek a FŐKERT által gondozott parkjaiban, fasoraiban készültek. Emellett a társaság munkatársai a belső archívumból válogatnak képeket, archív dokumentumokat, amelyeket megosztanak ezen a honlapon. 

Felújítások és programok sora

A FŐKERT Nonprofit Zrt. a jubileumi év alkalmából teljesen felújítja a gellért-hegyi csúszdás játszóteret és környezetét, ahol emlékfát és emléktáblát helyeznek el. Idén is megrendezik a Föld napja alkalmából az évek óta sikeres önkéntes parkszépítő eseményt, a „Miénk itt a park!” rendezvényt a Vérmezőn. Idén is várja az érdeklődőket a korábbi években sorozatos rekordokat elérő „Tedd Meg Magadért!” elnevezésű családi- és sportrendezvény. Negyvenedik alkalommal rendezik meg a Margitszigeten az egynyári virágbemutatót, idén nemzetközi kitekintéssel. A társaság tervei szerint az idén először önálló sátorral jelen lesz az idei 25 éves jubileumi Sziget Fesztiválon is. A FŐKERT a kezdetek óta részese a fesztiválnak, minden évben rendbe rakja a Hajógyári-szigetet a fesztivál után, idén viszont környezetvédelmi szemléletformáló kampányt tervezünk a fesztivál látogatóinak.

A jubileumi év lezárásaként nemzetközi kertész-szakmai konferenciát szerveznek neves hazai- és külföldi előadók részvételével. Folytatódik a tavaly megkezdett „10 000 új fát Budapestre” program, amelyet Tarlós István főpolgármester indított útjára.

(Forrás: Budapest.hu)