A két másféléves jegesmedve, Belij és Szerij a moszkvai állatkertből múlt csütörtökön érkezett Budapestre, az európai jegesmedve-tenyésztési program keretében. Persányi Miklós kiemelte, hogy a fiatal példányok nagyon jól érzik magukat új helyükön.

A főigazgató kitért arra, hogy a most indult és a nyár végéig tartó szezonban mintegy 750 ezer látogatót várnak a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. A legfőbb attrakciók közé tartozik a három zsiráfborjú, az év elején született Sauda, Irungu és Sheshe, az orángutánbébik, Anna, Hanna és Lone, Bejgli, a sörényes hangyászbébi, a sisakos kazuár, egy vízidisznópár, egy kuszkusz, hamarosan érkezik egy új comodói varánusz és ősszel megszületik egy ázsiai elefántbébi.

Persányi Miklós elmondta, hogy ebben a szezonban már működni fog az energia játszótér, a megújuló energiaféleségeket bemutató játékos kiállítás, amelyhez energiarali-állomások kapcsolódnak."A volt Vidámpark és a helyén létesített Holnemvolt park a fejlesztések miatt egyelőre nem működik, de a felújított és újjászületett régi műemlék körhinta áprilisban a hétvégéken már ki fog nyitni. A Mesevár és a Mesepark másfél hektáros területének átadása az ősz folyamán várható, ez elsősorban a kisgyerekeknek szóló állat- és játékpark lesz – sorolta a főigazgató. Hozzáfűzte, hogy az Állatkert területe a bővítések eredményeként a korábbi 11 hektárról mintegy 19 hektárra emelkedett, ennek egyelőre mintegy fele látogatható. A maradék területen különböző háttérfunkciók lesznek, a kiszolgáló zónában elkészültek az új gazdasági és takarmányozási épületek, egy új állatkórház, valamint az informatikai szerverközpont.

A Pannon Park esetében még zajlik az új elektromos és vízellátás kiépítése, remélik, hogy a park megépítésére meghirdetett közbeszerzés, amely első körében eredménytelen volt, egy következő eljárásban eredménnyel zárul. A fejlesztések részeként létesül a Hermina-garázs, amely több száz autót lesz képes befogadni – mondta Persányi Miklós. A főigazgató az idei programokról is beszélt, köztük az áprilisi Föld fesztiválról, az októberi Állatok napjáról, a nyári zenés állatkerti estékről. A sajtótájékoztató keretében az egyik új jegesmedvét, Belijt jelképesen örökbe fogadta a Magyar Jégkorong Szövetség.

(MTI)