Egyhangúlag, 27 igen szavazattal támogatta az Örkény Színház nézőtérének korszerűsítésével összefüggésben történő selejtezést a Fővárosi Közgyűlés szerdán. 

Az előterjesztés szerint a nézőtér megújulása során az 1993 óta elhasznált székek bontása történik meg. Ezt követően a székek egy része használhatatlanná válik, 50 szék megsemmisítését javasolja a selejtezési bizottság. Az előterjesztésben a még hasznosítható 350 szék értékesítését javasolják az Örkény István Színház Nonprofit Kft. részére bruttó 127 ezer forint kedvezményes áron, tekintettel arra, hogy a Nonprofit Kft. az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában van. A színház korábbi közlése szerint azok, akik 1993-ban támogatták a Madách Kamara nézőterének felújítását, elvihetik a nevükre vett székeket, a megmaradó székekre különböző intézmények jelezték igényüket, ezeket nekik juttatják.

Az Örkény Színház szombattól két hónapig a Városmajori Szabadtéri Színpadon játssza előadásait, mert felújítják a nézőterét. A felújítás augusztus 20-ig tart. A színház még az építkezés megkezdése előtt a Városmajori Szabadtéri Színpad tágas és fedett nézőtere alá egy mintegy háromszáz személyt befogadni képes sátrat épített, a színpadra gyűrűs forgószínpadot készíttettek, így utánozva az Örkény színpadát. Csaknem a teljes repertoár látható az új helyszínen a színház közlése szerint. Mint írják, a beruházást a fővárosi önkormányzat finanszírozza, mintegy nettó 222,5 millió forint értékben. A városmajori játszóhelyet a színház saját forrásaiból hozta létre.

A nézőtér felújításával helyreállítják az épület eredeti alaprajzát és modernizálják belsejét. Új világítási karzatot építenek, hangterelő felületekkel javítanak az akusztikán. A széksorok közötti távolságot is növelik.

A Városmajori Szabadtéri Színpadon A Bernhardi-ügy, az Anyám tyúkja 1. és 2., Az ügynök halála, az Azt meséld el, Pista!, a Csoda és Kósza, a Három nővér, a József és testvérei, a Liliomfi, a Macskajáték, a Mesél a bécsi erdő, a Tartuffe és a Tóték című előadását játssza a társulat – olvasható a színház honlapján. Mint írják, az Asbóth utca 22. szám alatt található Örkény Stúdióban a Diggerdrájver, az Emlékezés a régi szép időkre, a Kripli Mari, A Dohány utcai seriff és április 28-tól a Hit, szeretet, remény című produkció látható. Ősszel tűzik újra műsorra az Apátlanok, a Hamlet, A Sötétben Látó Tündér és a Két néni, ha megindul című darabokat.

(MTI)