Közel 400 millió jut műemléki felújításokra

2017. április 6. 15:24

Ötven pályázatot támogatnak Budapest több mint 390 millió forintos műemléki keretéből homlokzatok és egyéb épületelemek felújítására. A főváros városképét meghatározó, örökségvédelem alatt álló építészeti értékek rekonstrukciójának, felújításának támogatására meghirdetett pályázat iránt nagy volt az érdeklődés.

Ötven pályázatot támogatnak Budapest több mint 390 millió forintos műemléki keretéből, ennek köszönhetően 37 épület homlokzata, bejárata, valamint 13 egyéb jelentős építészeti értéket hordozó épületrész és épületdísz újulhat meg a főváros 14 kerületében. Erről 27 igen szavazattal, egyhangúlag döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.

A Műemléki Keret 2016 címmel a főváros városképét meghatározó, örökségvédelem alatt álló építészeti értékek rekonstrukciójának, felújításának támogatására meghirdetett pályázat iránt nagy volt az érdeklődés, a beadási határidőre 72 pályázat érkezett be, ezek közül 60 felelt meg a formai követelményeknek. A beérkezett támogatási igények a pár százezer forinttól a több tízmillió forintig terjedtek – olvasható az elfogadott előterjesztésben.

A pályázati kiírásnak megfelelően az elbírálás során előnyt élveztek azok a pályázók, akik főútvonalak mentén lévő épületek teljes földszinti sávjának rendbetételéhez vagy közterületről látható arculatot, utcaképet meghatározó épületrészek helyreállításához kértek támogatást. A testület döntött az állagmegóvási pályázat nyerteseinek támogatásáról is. A főváros, mint az elfogadott előterjesztésben olvasható, jelentős épületállományát jelentik az olyan leromlott állapotú lakóépületek, amelyek városképi szempontból fontos építészeti értéket képviselnek, ugyanakkor a szükséges rehabilitációs munkáik elmaradnak, mert a magas felújítási költségeket a lakóközösségek nem képesek előteremteni.

A fővárosi önkormányzat 2016. július 6-án írt ki pályázatot lakóépületek számára, a beadási határidőre 99 érvényes pályázat érkezett, ebből 74 volt érvényes. A pályázat 165 millió forintos keretéből 35 pályázatot támogatnak azért, hogy erkélyeket, függőfolyosókat, valamint háztetőket újítsanak fel.

(MTI)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó