Budapest100: örömséta a Duna két partján

Írta: Viczián Zsófia

2017. április 24. 14:23

Eltelt – de gyorsan! – a hétvége, a Budapest100 programsorozat két napja, idén a rakpartok jegyében. Két nap igazi városi örömünnep, amikor nagyon sokan rácsodálkoznak újra meg újra Budapest különlegességére, változatosságára, szépségére.

Az idei Budapest100 témája a rakpart volt. Ennek egyrészt az az oka, hogy a száz éve éppen dúló világháború miatt kevés építkezés volt a fővárosban. Másrészt viszont a tavalyi körúti tematika bizonyította: nagyon jó felfűzni egy-egy útvonalra a házakat.

Most olyan hosszú szakaszon sikerült mobilizálni az intézményeket és a házak lakóit, és olyan gazdag kínálat volt kísérőprogramokból is, hogy aligha tudta bejárni mindenki két nap alatt az összes helyszínt. De a cél nem is ez volt. Hanem sokkal inkább az, hogy emelkedjenek fel a tekintetek, hogy nézzünk kicsit körül, mennyire klassz ez a hely.

(Fotó: Viczián Zsófia)

Például a Duna, amit sajnos többsávos utak rekesztenek el legtöbb helyen a várostól.

Belgrád rakparti lépcsőház, odalent a lakók zsíros kenyérrel vártak (Fotó: Viczián Zsófia)

Vagy egy-egy lépcsőház vonala. (Mondjuk ezt már nehezebb a hétköznapokon megvalósítani, mert a kapuk általában zárva vannak.)

Vagy egy kilincs, egy kapurácsozat, ami mellett, lehet, hogy már ezerszer elmentünk, most meg mindenki azt fotózta két napig (Fotó: Viczián Zsófia)

Vagy egyszerűen csak a fények, az árnyékok a falakon, a háztetők kuszasága, a különböző korokból itt maradt tárgyak (egy falikút, egy régi lépcsőházi tábla, egy százéves kapcsoló és így tovább) (Fotó: Viczián Zsófia)

(Fotó: Viczián Zsófia)

Néhány impressziót mi is rögzítettünk. Ha voltak a rendezvényen, és van kedvük, osszák meg velünk, hogy Önöknek mi volt a legemlékezetesebb, legszebb helyszínük, a legérdekesebb felfedezésük!


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó