Az Országgyűlés sajtóirodája által az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény szerint az „Isonzó Expressz 2017” Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke, és Milan Brglez, a szlovén Nemzetgyűlés elnökének fővédnökségével indul ötnapos emlékútjára Budapestről. A különvonat július 16-20. közötti körutazása során bejárja a "Nagy Háború" egykori olasz és szlovén hadműveleti területeit, hogy megemlékezzen az első világháború egyik legvéresebb frontján elesett több százezer magyar katonáról.

Az utazás első napján a két házelnök a magyar-szlovén határon, Jesenice állomáson találkozik, és együtt utaznak az Isonzó Expresszel az egykori tolmeini osztrák-magyar hídfő egyik legfontosabb utánpótlási vasútállomására, Most Na Sociba. A központi megemlékezésre, a modrejcei katonatemetőben lesz, ahol mintegy 1600, a tolmeini hídfőnél elesett osztrák-magyar katona nyugszik. Az eseményen közös szlovén-magyar katonai ünnepséggel, és koszorúzással tisztelegnek a hősök emlékének.

A vonat a Semmering-hágón, a világ első magashegyi vasútvonalán keresztül közlekedik, Ausztrián át Szlovéniába. Az egyes helyszíneken fotókiállítást, illetve hagyományőrzők katonai bemutatóit lehet megtekinteni. A vonaton pedig az első világháborút kutató történészek tartanak előadást, továbbá Csík János népzenész és barátainak műsora is várja az utazókat.

Az Isonzó Expressz 2015-ben a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és a Háborús Kegyeleti Főosztály, az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány, a Budakeszi Kultúra Alapítvány és a MÁV Nosztalgia Kft. közös összefogásának köszönhetően jött létre – idézték fel a közleményben.

(MTI)