A Ludovika téren egész napos programokkal várják a családokat, érdeklődőket: katonai, rendőr, katasztrófavédelmi bemutatók mellett lesznek kint fegyverek, tűzszerész robot, s az elektronikus ügyfélszolgálat világát megismertető okmánybusz is.

Az NKE a honlapján kiemelte: az ingyenes esemény számos gyermekprogramot és családi kikapcsolódási lehetőséget kínál, s arra is kiváló alkalmat biztosít, hogy bepillantást nyerjenek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem életébe, működésébe. A karok mellett bemutatkozik az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat és az NKE Sportegyesület, továbbá a fesztivál ideje alatt a látogatókat gasztrosétány várja.

A program 10 órakor a Ludovika Zászlóalj Száznapos ünnepségének megnyitásával kezdődik, majd a Különleges Díszelgő Csoport tart bemutatót. Ezt követően intézkedéstaktikai és közelharc, valamint életmentési bemutatók lesznek, a délután folyamán tonfa és néptánc bemutatók lesznek, s fellép a Bóbita Zenekar is.

A Magyar Honvédség több alakulata is kitelepül a Ludovika térre szombaton. Kint lesz mások mellett a tűzszerész és hadihajós ezred, a különleges rendeltetésű ezred, a szolnoki helikopter bázis, s a vegyivédelmi zászlóalj képviselői is.

Az egyetemi karok programjai között lesz fegyverbemutató, kriminalisztikai bemutató, ujjlenyomat-rögzítés, közigazgatási, biztonságpolitikai és EU-totó, s információbiztonsági tudatosságot növelő társasjáték is. Ezek mellett a gyermekeket kézműves és kreatív sarok is várja, s lesznek sportprogramok is.

A Nemzeti Infokommunikációs Zrt. Kormányzati Ügyfélvonal Igazgatósága mobilizált okmánybusszal települ ki a Ludovika térre. Bemutatják azok a szolgáltatásokat, amelyek gördülékenyebbé és időtakarékosabbá teszik a mindennapi ügyintézést. A műholdkapcsolattal működő okmánybusz egy olyan kormányablak, amelyben minden olyan okmányirodai szolgáltatás elérhető, mint a különböző hivatalokban. Csaknem száz ügy intézésénél is használható: személyazonosító igazolvány ügyintézése mellett útlevelet is lehet igényelni, de ügyfélkapu és az újdonságként megjelenő telefonos azonosító regisztrációra is lehetőség nyílik. A speciálisan felszerelt járműben az illetéket, igazgatási szolgáltatási díjak rendezésére bankkártyával is lehet fizetni.

A fesztivál ideje alatt a Magyar Természettudományi Múzeum kedvezményes jegyeket kínál kiállításaira az érdeklődőknek. A gyerekeket a május 10-14. között megrendezett Madarak és Fák Hetének keretében érdekes programokkal és kézműves foglalkozásokkal várják – írta az NKE.

(MTI)