Eredményes volt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campus két újabb épületének a tervezésére kiírt közbeszerzés. A közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény alapján a Diószegi utcai részlegen található, 612 négyzetméteres Tóparti épület belső felújításának tervezési munkálatait, a kiviteli tervek elkészítését a SAGRA Építész Kft. végzi. A másik épület, a Ludovika Vívóterem és rendezvényközpont felújításának és átalakításának tervezési feladatait a  Perfektum Építész Kft nyerte el.

A Ludovika egykori vívóterme (Forrás: FSZEK Budapest gyűjtemény)

Az egyetem honlapján olvasható tájékoztató szerint a Ludovikához tartozó egykori Vívótermet 1892-ben építették, majd később színházzá alakították, 1999-2014 között a Bárka Színház működött az épületben. Az épület kisebb kulturális rendezvényeknek, valamint az egyetemi klubéletnek adhat helyet.

Az egykori vívótermet átépítették, 1999-2014 között a Bárka Színház működött az épületben. A felújítás után várhatóan ismét kulturális rendezvényeknek adhat majd helyet (Forrás:budapest.com)

A Ludovika a XIX. században az önálló magyar tisztképzés intézménye volt, létrehozásáról 1808-ban döntöttek. A Pollack Mihály tervei alapján 1830 és 1836 között elkészült klasszicista stílusú épület 1872-től szolgált a magyar honvédtisztképzés színteréül. A második világháború után az épület otthont adott tisztképző, illetve felsőoktatási intézménynek, múzeumnak is.

A Ludovika  eredeti épület Pollack Mihály tervei alapján épült 1830 és 1836 között (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu) 

A felújítása és a Ludovika Campus kialakítása 2012-ben kezdődött el, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új központjának helyet adó egykori Ludovika Akadémia felújított épületét 2014-ben adták át. Egy évvel később az Orczy úti kollégiumot is átadták. A Ludovika Egyetemi Sportközpont 2018-ban készült el, a tavaly pedig átadták el a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főépülete melletti, műemléki védelem alatt álló épület, az úgynevezett Ludovika szárnyépületet is. A Kauser József által tervezett, 1886-ban készült négyszintes, neoreneszánsz tömb homlokzatát eredeti állapotában állították helyre.

Nyitókép: A Ludovika Campus felújított főépülete (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)