A Nemzeti Örökség Intézete szombaton szervezi meg az országos rendezvényt, a magyarországi nemzeti és történelmi emlékhelyek népszerűsítése céljából – olvasható a Kossuth téri programokról szóló tájékoztatóban.

Délelőtt tájépítészeti sétát szerveznek a téren, amelynek keretében végig lehet tekinteni terület kertjének színváltozásait, valamint archív képeken bemutatják a park korábbi állapotait. A terület utóbbi évszázadainak átalakulásairól és az ott történt jelentős eseményekről a második sétán lehet többet megtudni, a délutáni térrekonstrukciós séta keretében pedig a Kossuth tér átépítését mutatják be, különleges figyelmet fordítva a jelenleg is zajló munkálatokra. A séta során a résztvevők bepillanthatnak az építkezések kulisszatitkaiba, és első kézből értesülhetnek a Kossuth teret érintő változásokról is.

Délután az Országgyűlési Múzeum In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítás című tárlatában tartanak vezetést és múltidéző beszélgetést egy 1956-os túlélő részvételével, valamint egész nap nyitva lesz a múzeum A magyar törvényhozás ezer éve című állandó kiállítása is. A programot a helyszínen tér-zenével zárják.

Az Országgyűlés 2011. október 7-én fogadta el a törvényt, amely bevezette a történelmi és nemzeti emlékhely, valamint a kiemelt nemzeti emlékhely fogalmát. A törvény alapján a Kossuth Lajos tér 2012. január 1-jétől kiemelt nemzeti emlékhellyé vált.

(MTI)