A Pallas Athéné Alapítványok 14,9 millió euróért megvásárolták és felújítják az Ybl Miklós által tervezett, a Hétház tömbhöz tartozó, Andrássy út 40-42-es szám alatti épületeket, az ingatlanpiaci befektetésekkel tovább gyarapítva vagyonukat – tájékoztatták az alapítványok az MTI-t. 

A közleményben ismertetik, az Andrássy út 40. és 42. szám alatt álló tömb kivitelezése 1872-ben, Budapest új, nagyszabású sugárútberuházásának részeként kezdődött el Ybl Miklós és Unger Emil tervei alapján. Az eredeti terveken Hétház néven feltüntetett tömb részét képző Andrássy út 40-42. szám alatti háromemeletes épületek ma üresen, kihasználatlanul állnak. A műemléki védettségű tömbben közel 3500 négyzetméternyi bérbe adható terület van, amelyből két szint kereskedelmi célokra, üzlethelyiségként, a felső szintek pedig irodaként hasznosíthatók. Az utcaszinten eredetileg is üzlethelyiségek üzemeltek, itt a mai napig megvannak azok a korabeli öntöttvas oszlopok, amelyeket a nagy kirakatok miatt építettek be. 

Az évek óta üresen álló ház megvásárlásával és korszerű felújításával a Pallas Athéné Alapítványok – azon kívül, hogy egy biztonságos hozamtermelő ingatlanra tesznek szert – a nemzeti vagyont is gyarapítják – hangsúlyozzák.  Az alapítványok vásárlásainak elsődleges célja az alapítványi vagyon magasabb hozam mellett történő befektetése, mivel az alapítványok a formából adódó szabályozás miatt is kötelesek megőrizni a rájuk bízott vagyont. Az alapítványok kizárólag ezen befektetések hozamaiból gazdálkodhatnak, így tevékenységük hosszú évtizedeken át önfenntartható lesz.

Az alapítványok korábban azt közölték, a március 31-i állapot szerint a Pallas Athéné Alapítványoknak juttatott,  266,4 milliárd forintnyi vagyonból a vagyon értéke 267,71 milliárd forint. A hat alapítvány és az általuk alapított gazdasági társaságok összességében 156,06 milliárd forintot magyar állampapírban, 21,53 milliárd forintot bankbetétben, 73,12 milliárd forintot ingatlanban tartottak a negyedév végén, 17 milliárd forintot pedig vállalati kötvényekbe fektettek be.

(MTI)