A magyar ingatlanfejlesztés történetének legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy a FIABCI (Nemzetközi Ingatlanszövetség) nemzetközi ingatlanfejlesztési nívódíj pályázatán a magyar fejlesztések négy első és két második díjat nyertek – mondta Gönczi László, a FIABCI magyar tagozatának elnöke sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Hozzátette: a nemzetközi zsűriben idén 32 ország 63 szakembere vett részt, képviselve az ingatlanfejlesztési szakma egy-egy speciális ágazatát. A magyar pályázatok magas színvonalát is jelzik az elért eredmények, a verseny 25 éves történetében eddig több mint 20 magyar díjazott fejlesztés van.

Nyertes lett a Várkert Bazár, a Váci 1 épület, a 4-es metró 10 állomása és a Királyegyházi Cementgyár. Örökségvédelem kategóriában a zsűri két első díjat adott ki, mindkettőt magyar fejlesztésnek. A Swietelsky Magyarország Kft. által nevezett Várkert Bazár és a Horizon Development Kft. magántőkéből megújított Váci 1 épülete is első díjat kapott. A műemléki védettséget élvező Váci 1 emellett a legjobb kereskedelmi létesítmények nemzetközi rangsorában a második lett, az európaiak között pedig az élen végzett. A díj történetében először kapott ugyanaz a magyar projekt két kategóriában is ilyen magas elismerést – mondta.

A Swietelsky Magyarország Kft. a 4-es metró 10 állomásával is indult, és első díjat nyert közcélú létesítmények kategóriában. A társaság sikere szintén rekord, még nem fordult elő, hogy egy cég két első díjat nyert volna ugyanabban az évben.

Az ipari létesítmények kategóriában első díjat kapott a LAFARGE Cement Magyarország Kft. környezetbarát, modern technológiát felvonultató üzeme, a Királyegyházi Cementgyár. A pályázaton belül az egyik legnehezebb terepen, masterplan kategóriában ezüst díjat nyert a XIII. Kerületi Önkormányzat a kerület elmúlt két évtizedes fejlődését bemutató Angyalföld újjáépítése elnevezésű projektjével. A kerület a pályázat történetében harmadszor kapott az ingatlanfejlesztők nemzetközi Oscar-díjának számító elismerést – emelte ki.

Kovács Attila, az egyik nyertes, a Horizon Development alapítója kiemelte: a kimagasló elismerés üzenet a befektetőknek is. Budapest eddig is számos ingatlanfejlesztőt vonzott, ilyen visszajelzések után még többen választják majd a tőkebefektetések helyszínéül, mert itt hosszú távon, kiszámíthatóan lehet ingatlant fejleszteni.

Gönczi László tájékoztatása szerint egy év múlva Dubaiban lesz a FIABCI kongresszus, ahol ismét átadják majd a nemzetközi díjakat. A következő pályázat témája a boldog város lesz, Budapest három kerülete is megújult az elmúlt időszakban, ezek a városfejlesztések – Ferencváros, Corvin-negyed, Angyalföld – jó eséllyel indulhatnak, és újra fel tudják hívni a figyelmet Magyarországra.

(MTI)